Bustur og gratis middag: Borgere bydes forskelligt velkommen i kommuner

Når borgere rykker rødderne op for at bosætte sig i en anden kommune, er der stor forskel på, hvor varm en velkomst de får.

Borgmester i Gribskov Kommune, Anders Gerner Frost (nyt Gribskov), byder hvert år nye borgere velkommen ved en middag (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2017) (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Alt lige fra fribilletter over guidede busture til middage med borgmesteren er tiltag, kommunerne i hovedstadsområdet benytter sig af, når de byder nye borgere velkommen.

Men det er langt fra alle kommuner, der går lige meget op i at hilse tilflyttere velkommen.

Størstedelen af kommunerne i hovedstadsområdet nøjes blot med at sende et velkomstbrev ud til borgernes e-boks og til tider en pjece med praktiske informationer om kommunen, kulturliv og fritidsforhold.

Én af de kommuner, der gør noget mere end at sende et velkomstbrev, er Gribskov Kommune. Her modtager borgerne ikke blot et brev i e-boks, men også en invitation til middag med kommunens borgmester Anders Gerner Frost fra lokallisten ’Nytgribskov’.

Spørger man ham, handler velkomstmiddagen med kommunens tilflyttere ikke kun om at give dem en god start, men også om at styrke fællesskabet borgerne iblandt.

- Jeg tror, det er vigtigt at gøre noget ekstra, sådan at man som ny borger føler sig velkommen, ligegyldigt om man kommer fra Birkerød, Nørrebro eller Afghanistan, siger Anders Gerner Frost.

Bustur viser fællesskabet frem

Gribskov Kommune står ikke alene med velkomstudspillet. I Solrød har kommunen de seneste tre år holdt guidede busture for nye borgere. Busturene er ikke blot en anden måde at opleve Solrød på. Turen er også med til at vise den mangfoldighed, kommunen rummer, fortæller Niels Hörup (V), der er borgmester i Solrød Kommune.

Ifølge ham er det vigtigt, at kommunen byder borgerne velkommen. Ikke blot til et sted at bo, men også til kultur- og naturlivet i Solrød. Derfor ser han også busturen være en god anledning til at vise Solrøds mange muligheder frem for borgerne.

- Det er en måde at blive en integreret del af det nye sted, man bor. Og det er der rigtig mange, der er glade for, siger Niels Hörup.

Er man en af de kommuner, der byder de nye borgere velkommen ved et særligt velkomst- arrangement, bliver man da også belønnet, mener Niels Hörup.

Han har indtil videre kun oplevet positive ord fra dem, der har deltaget på busturene.

Den samme oplevelse har Anders Gerner Frost. Han ser, hvordan tilflytterne får lyst til at engagere sig i kommunens mangfoldige foreningsliv, og blive en del af fællesskabet i kraft af kommunens varme velkomst.

Vil hellere prioritere pengene anderledes

For borgere, der flytter til Lejre kommune, er velkomsten noget mere afdæmpet. Nye tilflyttere i kommunen modtager et brev fra borgmesteren, der ønsker dem velkommen. Til gengæld får man som tilflytter noget for sine skattekroner. Det er ifølge borgmester Carsten Rasmussen (A) en af grundene til, at han har valgt netop den model.

- Det er en prioritering, hvor vil vi bruge pengene, og hvor tror vi i virkeligheden, at de har mest effekt; og vi har så valgt at bruge dem på at understøtte fællesskaberne ude i hver enkelt by, siger Carsten Rasmussen.

Carsten Rasmussen tror ikke på, at borgerne føler sig mindre velkomne, fordi de ikke får leveret et velkomstshow, men han underkender dog ikke, at der kan være en effekt i at arrangere yderligere tiltag for tilflytterne end blot et brev.

- Jeg ved i virkeligheden ikke, hvor mange borgere, der flytter hertil, der forventer andet (end et brev, red.). Men derfor kan det selvfølgelig godt være, at de bliver positivt overrasket, hvis de bliver inviteret til noget, siger Carsten Rasmussen.

Til gengæld mener han, at borgerne får en bonus for deres penge på en anden måde, når pengene ikke går til velkomst-arrangementer men til serviceydelser i kommunen.

Lejre Kommune er ikke alene om at nøjes med et velkomstbrev. Men flere af de kommuner, der ikke har nogle yderligere velkomstinitiativer, arbejder nu på koncepter målrettet nye tilflyttere.

FacebookTwitter