Byrødder vil boykotte firmaer i skattely

En række byrådsmedlemmer i hovedstadsområdet vil droppe varer og tjenesteydelser fra virksomheder, der benytter skattely.

Hovedstadspolitikere vil droppe handel med virksomheder, der sender penge i skattely uden for Danmark. (Foto: Holger Madsen- DR Syd)

- Hold virksomheder i skattely ude, lyder et forslag fra byrådsmedlemmer fra SF og Enhedslisten i hovedstadsområdet.

Byrådsmedlemmerne har stillet forslag om, at kommunerne dropper at købe varer fra virksomheder, der benytter skattely.

- Vi ønsker alle at nyde vores velfærdssamfund, men der er desværre nogle, der ikke ønsker at levere til fælleskassen, siger formand for SF i Allerød, Nikolaj Bührmann.

Ulovligt at udelukke skatteunddragere

Men det er ulovligt at holde virksomheder, der benytter skattely, ude, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Kommunerne må ikke selv opfinde ekstra vilkår, som leverandører skal leve op til.

Det kan nemlig føre til diskrimination, som ifølge EU-reglerne er forbudt. Derfor risikerer kommuner, der indfører særlige regler, at blive ramt af klager om konkurrenceforvridning.

- I det øjeblik, man tillægger andre hensyn end det, der er relevant for det konkrete køb, så bliver det en lille smule uigennemsigtigt for dem, der byder på en opgave, for hvad vil det sige at være i skattely, siger kontorchef i Konkurrence og - Forbrugerstyrelsen Kenneth Skov Jensen.

Flere kommuner vil droppe firmaer i skattely

På trods af den kæp, EU's konkurrenceregler stikker i hjulet på forslaget, er der også opbakning fra SF's og Enhedslistens byrådsmedlemmer i Vejle, Halsnæs, Ishøj og Hillerød kommuner.

Nikolaj Bührmann vil da også arbejde videre med forslaget, selvom det på nuværende tidspunkt ikke når videre end fra tegnebordet:

- Mit forslag er en hensigtserklæring, og lovgivningen er ikke til, at vi kan implementere det fuldt ud endnu, men der er rigtig meget politik, der er målsætninger, hensigtserklæringer og ønsker, siger Nikolaj Bührmann.

 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter