Camilla blev hjemløs som 18-årig

Antallet af unge hjemløse stiger i København. Nyt projekt med 11 aktører skal knække kurven.

Camilla Trantel er i dag 19 år og bor på et herberg på Christianshavn med fem andre unge. (Foto: Andreas Wraae © P4 København)

Hun står på sit værelse og fylder tasken med sine ejendele. Make-up, deodorant og tøj. Kun lige det nødvendige. Om et kort øjeblik skal 18-årige Camilla Trantel stå på egne ben for første gang. Hvor ved hun ikke. Hun ved kun, at hun skal væk.

Opgøret mellem Camilla og hendes mor ligger et par år tilbage. En lillebror med autisme og Camillas sociale fobi havde skabt så store problemer i hjemmet, at hun blev smidt på gaden uden tag over hovedet.

Der er mange som Camilla i København. Siden 2009 er antallet af unge hjemløse mellem 18 og 29 år steget voldsomt. Sidste år var der 365 unge uden et hjem. Det er en stigning på 28 procent.

De sover typisk på gaden, på herberger eller låner en vens sofa på tredje måned. Det gjorde Camilla også, indtil hun fik et mindre værelse på et herberg på Christianshavn med fem andre unge.

Herberget giver Camilla et midlertidig sted at sove, men ikke så meget andet. En seng, et skab og en stol.

- Det er jo ikke mit hjem. Før eller senere skal nogen andre bo her. Men det er stadig mit sikre sted, det sted jeg kan lukke og låse døren, siger hun.

Umuligt at få en bolig

Camillas liv står i stampe, og det hektiske liv på herberget udfordrer hendes sociale fobi. Hun balancerer på kanten af social deroute. Camilla vil gerne have sin egen lejlighed. Men uden uddannelse, penge og i særdeleshed fast adresse er det svært at få en bolig.

- Det er for dyrt. Hvis man ikke er under uddannelse i København, er det simpelthen umuligt at finde boliger. Men jeg kommer ikke i uddannelse, før jeg har en bolig. Min sociale fobi gør det svært at få en normal hverdag, når det er hektisk på herberget med fem drenge, siger hun.

Hjælp på vej

Men der er hjælp på vej til Camilla og andre udsatte unge på gaden. 11 aktører, heriblandt Københavns Kommune, iværksætter nu et nyt tiltag under titlen ”Hjem Til Alle Alliancen”. Projektet skal fokusere på flere ting for at hjælpe de unge, blandt andet hvordan de får et arbejde, netværk og en bolig.

Camilla venter lige nu på at skifte herberget ud med en permanent bolig. Når boligen er i hus, er drømmen at blive kiropraktor. Selvom der er lang vej igen, holder hun hovedet højt.

- Jeg prøver at være så positiv som mulig. Hvis jeg ikke holder hovedet højt og først bliver deprimeret, så kommer det ikke til at gå godt i fremtiden, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.