Camilla vil købe sin lokale skov: 'Da jeg opdagede, den skulle fældes, fik jeg et kæmpe chok'

Flere borgere, der går i kamp for at bevare deres lokale natur, er en voksende tendens, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

Camilla Nihøj lægger hånden på bøgetræets gråbrune bark og sukker.

- Det ville jo være dybt tragisk, hvis det her træ skulle forsvinde, siger hun og peger på et hjerte, der er ridset ind i barken den 24. august 1996. ”L+R” står der i hjerteridsningen.

- Der er bare så mange minder i den her skov.

Camilla Nihøj bor i Herfølge og går tur i Præsteskoven hver eneste dag.

- Jeg elsker det, jeg har det fantastisk, når jeg går her i skoven. Jeg nyder naturen og dyrelydene, jeg kan høre. Man kan også være så heldig at møde en lille bambi eller se en ugle, fortæller Camilla Nihøj smilende.

Men snart kan det være slut med de daglige skovture. Den 130 år gamle skov er nemlig en såkaldt driftsskov, og ejeren – godset Vallø Stift - kan fælde den, når de vil. Og netop dét er der planer om.

Men lokale borgere er gået sammen om at redde skoven fra motorsavene og rydning.

- Da jeg opdagede at skoven skulle fældes, fik jeg et kæmpe chok. Der var så mange tanker, der løb igennem mit hoved. Så fik jeg ideen; hvorfor ikke lave en folkeskov?

Større engagement for lokal natur

Camilla Nihøj og hendes naboer skriver sig ind i en tendens, hvor folk i stigende grad bruger tid på at redde og bevare deres lokale naturperler. Det vurderer Danmarks Naturfredningsforening, som får et stigende antal henvendelser fra borgere, der vil gøre en forskel for deres lokale natur.

- Vi mærker virkelig et større og stærkere engagement for at passe på den natur, der er tæt på folk, siger Maria Reumert Gerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Danmarks Naturfredningsforening har blandt andet registreret over 1.000 forskellige lokale naturplejeinitiativer, hvor borgerne engagerer sig i kogræsser laug og genopdyrkning af naturområder.

'Herfølge Folkeskov'

For at skoven i Herfølge kan blive en folkeskov, er Camilla Nihøj og en flok lokale Herfølge-borgere gået i gang med lave en forening, der kan købe skoven, som koster tre millioner kroner. Foreningen 'Herfølge Folkeskov' har derfor kastet sig ind i en kamp med tiden for at samle nok penge inden fældningen bliver en realitet.

- Vi sælger skovbeviser, vi modtager donationer, vi har fået mobilepay. Det er nu, vi skal vise Vallø Stift, at vi kan skrabe de her penge sammen. Så det skal gå hurtigt. Længere er den ikke. Ellers fælder de skoven, siger Camilla Nihøj.

I Vallø Stift, som ejer skoven har man ikke ønsket at stille op til interview om skovrydningen. Men stiftsforvalter Søren Boas oplyser til DR, at man er positiv overfor foreningens tanker om køb af skoven.

En af de lokale, der har givet doneret 50.000 kroner til Præsteskovens overlevelse er filmproducer fra Zentropa, Peter Aalbæk, der bor i lokalområdet.

- Jeg synes jo, at vi borgere vi må indse, at har vi en holdning, så må vi i yderste konsekvens komme til lommerne, siger Peter Aalbæk.

Peter Aalbæk er en af donorerne, der støtter folkeskoven. (Foto: © (C) DR)

I Køge kommune har de også lagt mærke til de driftige borgere.

- Jeg synes jo, at det er helt fantastisk, at vi har sådan nogle engagerede borgere, som er gået 'all in' på den her opgave at bevare præsteskoven, siger Mette Jorsø (B) 2. viceborgmester i Køge Kommune.

Derfor har et flertal i Køge kommunes økonomiudvalg nu vedtaget at de vil betale for halvdelen af skoven – 1,5 millioner, som foreningen dog kun kan få, hvis de når at samle samme 1,5 million ind.

- Hvorfor skal en kommune bruge penge på det her?

- Fordi det er så vigtigt at alle vores borgere kan komme ud i naturen, Derfor bliver vi nødt til at støtte op om de steder, hvor der måske er lidt mangel på gode skove, og det er der her i Herfølge, siger Mette Hjorsø.

Tegninger gav tårer i øjnene

Tilbage i Præsteskoven tjekker Camilla Nihøj de seneste indbetalinger, der er kommet på mobile-pay. Indtil videre har de samlet over en halv million kroner ind, men de har travlt, for foreningen har 1. august som en skæringsdato.

- Det betyder rigtig meget, at der er så mange mennesker, der bakker op omkring det, siger Camilla Nihøj.

Hun stopper ved en pæl, hvor fire laminerede børnetegninger er hængt op for at støtte bevarelsen af skoven. Blandt andet har lille Sagi på to år tegnet en skovtur i grønne, gule og røde farver.

- Da jeg så det, fik jeg tårer i øjnene. Det indrømmer jeg gerne. For skoven betyder virkelig noget for børnene, og de skal da også have lov til at vokse op med den her skov og have alle de minder som vi andre har haft, siger Camilla Nihøj.

Siden DR talte med Camilla Nihøj er der blevet indsamlet endnu flere penge, så de lokale ildsjæle nu i alt har rejst 732.000 kr.

(Foto: © (C) DR)