Cindy er tidligere psykiatrisk patient: Nu er hun mentor for andre syge

Region Hovedstadens Psykiatri fordobler antallet af ’recovery-mentorer’, hvor tidligere psykisk syge hjælper nuværende.

Cindy Lund Nielsen har selv lidt af paranoid skizofreni. I dag er hun mentor for psykisk syge beboere på et bosted. (Foto: PRIVATFOTO © Privatfoto/DR)

Cindy Lund Nielsen har selv kæmpet med paranoid skizofreni.

I dag har hun det godt, men hun bruger sine erfaringer fra sygdomsforløbet som recovery-

mentor
på et botilbud under Psykiatrisk Center Amager.

Her tager hun med ud og taler med de psykisk syge beboere. Hun oplever, at det skaber tryghed for patienterne, fordi de bliver mødt af en, der ved, hvad det vil sige at have en psykisk sygdom, og som selv har boet på et botilbud.

- Når jeg præsenterer mig som

mentor
, bliver jeg typisk spurgt, om jeg selv har fået medicin og har været indlagt. Og det kan jeg jo svare ja til, siger Cindy Lund Nielsen.

Det skaber en særlig relation, som det almindelige fagpersonale af gode grunde ikke har.

- Jeg kan forstå nogle ting, som det fagprofessionelle personale måske ikke kan på samme måde, fordi de ikke har været patienter. Så man får en anden relation, fordi vi har nogle ting tilfælles, siger hun.

Nu skal endnu flere tidligere psykisk syge patienter hjælpe nuværende psykiatriske patienter. Erfaringerne med ordningen har nemlig været så gode, at

Region
Hovedstadens Psykiatri fra næste år vil fordoble antallet.

Det fortæller Anne Hertz, der er vicedirektør i

Region
Hovedstadens Psykiatri og ansvarlig for recovery-arbejdet.

- Når man har en baggrund som bruger, er man også bedre i stand til at have nogle synspunkter om, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Vi oplever, at recovery-

mentorerne
på nogle punkter taler bedre og mere direkte til vores patienter og
pårørende
, siger hun.

I begyndelsen af 2017 havde

regionen
ansat 25 recovery-
mentorer
, og i løbet af næste år når man op på 50.

I modsætning til tidligere, da

mentorerne
kun var ansat på sengeafsnit med indlagte patienter, bliver de nye
mentorer
også ansat i udgående teams, der behandler patienter i deres eget hjem eller tæt på deres nærmiljø.

- Nu sørger vi for, at alle patienter - også dem, som bliver behandlet ambulant - får mulighed for at få støtte fra en medarbejder med brugerbaggrund, siger Anne Hertz.

I Psykiatrifonden tager man godt imod ordningen. Fonden har selv et lignende tilbud i kommunalt regi for mennesker, som ikke hele tiden er i psykiatrisk behandling. Det er startet i Vejle Kommune, og tanken er, at en person, som selv er i bedring, er

mentor
for en anden, der har brug for støtte i sin proces.

Her ser psykiater og formand Anne Lindhardt fine perspektiver i recovery-

mentor
-ordningen.

- Udbredelsen af de gode ideer er vigtig, så vi får et land, hvor tingene fungerer nogenlunde ensartet. I så lille et land skulle det nok kunne lade sig gøre, når man har noget, som er velundersøgt, og som man ved, virker, siger Anne Lindhardt.

Cindy Lund Nielsen glæder sig over, at

Region
Hovedstadens Psykiatri nu vil udvide tilbuddet, for hun oplever, at det både giver stor værdi for de nuværende patienter og for hende selv som
mentor
.

- Jeg er kommet så langt videre fra mit eget forløb, at jeg har fået tænkt over det på en mere konstruktiv måde. Så jeg synes i virkeligheden, at det er ret fantastisk at kunne bruge det forfærdelige, jeg selv har været igennem, på så positiv en måde, siger hun.

Facebook
Twitter