Corona-Facebookside runder en halv million: Nu vil myndighederne bruge tallene

Gruppen er ifølge initiativtagerne lavet for at hjælpe til at klarlægge det store mørketal.

Det vides ikke præcist hvor mange, der er smittet med coronavirus i Danmark, fordi der er et stort mørketal.

Hvor mange er egentlig smittet med Covid-19 i Danmark?

Det er det helt store spørgsmål her midt i coronakrisen.

For mens myndighederne har godt styr på, hvor mange der er indlagt, døde og bekræftet smittet, er der et tal, de ikke kender: Mørketallet.

Tallet dækker over, hvor mange der reelt er eller har været smittet med coronavirusset i løbet af epidemien.

Sådan ser det lige nu med antallet af døde og indlagte i Danmark:

Siden den 21. marts har en halv million Facebook-brugere tilmeldt sig siden 'Danmarks mørketal - Covid-19/Corona', som forsøger at bliver klogere på netop mørketallet.

Brugerne er efter tilmeldingen blevet bedt om at forklare, hvordan de har det og hvilke symptomer, de eventuelt har haft, hvis de har været syge.

- Vi vil bringe noget lys over det mørketal, og det kan vi, hvis mange fortæller os, hvordan de har det, siger én af initativtagerne til siden, Henrik Vincentz.

Han er direktør for patientorganisationen James Lind Institute, der driver patientfællesskabet, Forskningspanelet i Danmark, hvor de mange brugere nu bliver bedt om at registrere sig.

- Når så mange tilmelder sig, fortæller det mig, at der er mange, der er utrygge, fordi vi ikke kender smittens omfang. Vi sidder derhjemme og tænker 'hvor mange er egentlig smittet?'.

- Vores ambition er at indsamle information, der kan være med til at svare på det spørgsmål.

Indtil videre har myndighederne ikke kunnet bruge den ellers meget store datamængde, som siden har samlet sammen.

Det skyldes især, at folk svarede på spørgsmålene på selve Facebook.

- Der skulle justeres i det, hvis det skulle bruges til noget. Vi flyttede derfor hele dataopsamlingen ud af Facebook, så folks data kunne bruges på en forsvarlig måde, forklarer Henrik Vincentz om flytningen til Forskningspanelet.

Statens Serum Institut: Initiativet er fantastisk

Netop den nye og mere forsvarlige måde at indsamle data på har gjort, at Statens Serum Institut nu har fået øjnene op for siden.

Det siger Steen Ethelberg, der er epidemolog og leder af Statens Serum Instituts afdeling for infektionsepidemiologi.

- Med den her slags data kan vi måle epidemiens bevægelse gennem Danmark, hvem der er syge, hvor de bor, og hvornår de har været syge, siger han.

Facebooksiden Danmarks mørketal - Covid-19 (Corona) har nu rundet 500.000 medlemmer. (Foto: (Screenshot))

- I en situation som den, vi er i nu, hvor en epidemi skyller hen over landet, er det jo virkelig spændende at kunne få indblik i, hvem der faktisk er syge, siger han.

Alt imens Facebook-siden har fået flere medlemmer, har den danske stat sideløbende været i gang med en offentlig løsning for at blive klogere på mørketallet. Nu håber Steen Ethelberg, at de to løsninger kan blive til én fælles.

- Vi håber at kunne præsentere den offentlige løsning i denne uge, og så håber vi at kunne sluse så meget af den data og så mange brugere som muligt over i det nye statslige system i en form for samarbejde, siger Steen Ethelberg.

Han roser samtidig idépersonerne til den store Facebook-side.

- Initiativet er fantastisk. Det viser, hvor stor interesse og bekymring der er i den danske befolkning, hvor entusiasmen springer frem, og så får vi (i staten, red.) lige så langsomt sat et system op, så det faktisk kan bruges, siger han.

Den melding vækker glæde hos Henrik Vincentz. Nu er næste mål så at begynde at kigge på, hvad de mange brugere rent faktisk har svaret.

Herunder kan du klikke dig igennem corona-krisen dag for dag, og se, hvordan smitten har udviklet sig og hvordan politikerne og myndighederne har håndteret det med diverse påbud, hastelove og hjælpepakker:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk