Corona giver lang ventetid hos tandplejen: Kan give børn huller i tænderne

Flere kommuner har op til seks måneders ventetid på tandeftersyn.

En af de kommuner, der har lang ventetid, er Ballerup, hvor ventetiden på tandeftersyn lige nu er på 6 måneder. Arkivfoto. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Når børn skal en tur i den blå tandlægestol, kan det være, de skal vente længe på smagen af fluor og lyden af boret, der hviner.

For coronanedlukningen i foråret har skabt en pukkel af ventetider i den kommunale tandpleje.

I blandt andre Ballerup, Køge og Københavns kommuner oplever de lange ventetider på det almindelige tandeftersyn i den kommunale tandpleje. Det sker som følge af forårets corona-nedlukning.

Det bekymrer Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen.

- Vi kører i forvejen med meget lange intervaller mellem tandeftersyn. Når der lægges et halvt år oveni, kan det bekymre mig, om vi mister at give børnene den forebyggende behandling, siger hun og fortsætter:

- For hvis vi ikke kan forebygge børnenes tænder, risikerer de at få flere huller, end de ellers ville have haft, siger Susanne Kleist.

Samtidig kan det manglende tandeftersyn også have en social slagside, mener Susanne Kleist.

- Hos de familier, hvor der er mange andre ting at slås med end tandhygiejnen, rammer det børnene særligt hårdt, hvis de ikke kan komme til tandeftersyn rettidigt, siger Susanne Kleist.

Hun er ikke alene om at mene, at den forebyggende behandling er vigtig.

Ole Hovgaard, der er tandlæge og klinikleder på Aarhus Tandlægeskole, mener, at ventetiderne kan øge børnenes risiko for at udvikle huller.

- Udskyder man ventetiden mellem undersøgelser, vil begyndende huller, der ellers kan standses uden fyldning, udvikle sig til, at tanden skal have fyldning eller rodbehandling. Men hvis man griber ind tidligt, så kan man forebygge det, siger Ole Hovgaard.

Restriktioner og coronasmitte

Et af de steder, hvor de kæmper med lange ventetider, er i Ballerup, hvor de lige nu har seks måneders ventetid på tandeftersyn.

Derfor har kommunen været glad for, at den kort inden coronakrisen har udvidet åbningstiderne, så forældrene også kan komme til tandlægen med deres børn efter arbejde.

Men de lange ventetider bliver svære at indhente, da tandplejerne skal følge særlige krav fra Sundhedsstyrelsen om mere rengøring og mere tid mellem patienterne for at undgå smitte med coronavirus.

Men det er vigtigt for overtandlæge og leder i Tandplejen i Ballerup Rikke Østergaard, at kravene overholdes.

- Der er mange forhold at tage højde for, og det er rigtig vigtigt for os, at vi opfylder alle dem, så vi minimerer risiko for coronasmitte, og vi samtidig kan behandle alle de børn og unge, der har behov for det, siger Rikke Østergaard.

Hos Tandplejen i Ballerup regner man med, at der går op mod to år, før de har indhentet ventelisten.

Facebook
Twitter