Corona udskyder Louises adoption på ubestemt tid: 'Jeg vil så gerne have min datter hjem'

Corona-krisen har udskudt adoptioner fra udlandet. Flertal vil have ministeren på banen.

Louise Weber venter på ubestemt tid på, at hun kan tage til Thailand og hente sin datter.

Artiklen er opdateret med en kommentar fra social- og idenrigsminister, Astrid Krag.

- Vi føler jo, at hun allerede er vores.

Louise Weber kigger rundt i børneværelset med dukker, bamser og et lille legekøkken. På væggen hænger en tallerkenrække fuld af bøger. Hendes datter Nora på et år og otte måneder burde lege rundt på værelset i hjemmet i Kirke Eskilstrup i Lejre, men hun er her ikke.

- Jeg har det rigtig skidt med, at hun ikke er her. Jeg vil så gerne være sammen med hende, siger Louise Weber.

Da Louise og Jonathan Weber den 18. marts fik beskeden om, at de var blevet matchet med et barn i Thailand, og dernæst fik billedet af deres lille pige, var det kulminationen på fire et halvt års ventetid og forberedelse.

- Vi var så glade. Det var virkelig en drøm, der gik i opfyldelse at få en pige i den alder. Vi var så spændte på, hvad for et lille barn vi skulle have, siger Louise Weber.

Forældreparret følte med det samme en stærk samhørighed med deres lille pige, og gik i gang med at planlægge rejsen til Thailand med afrejse den 1. april.

Men så kom corona-krisen.

Den lukkede Danmark og resten af verden ned, og det blev umuligt for Louise Weber og hendes mand at hente deres datter.

- Vi længes jo virkelig efter at være en familie. Jeg ville jo bare så gerne, at jeg kunne hente hende hurtigst muligt, så hun kunne få en mor og en far, siger Louise Weber.

Louise Weber og hendes mand har samlet nogle af de ting de skal have med til Thailand, når de får lov til at hente deres datter. (Foto: © Thomas Kongensgaard Øvre, (c) DR)

Pinefuld ventetid

Forældreparret fra Lejre er ikke de eneste, der netop nu sidder i en svær situation. Adoptionsbureauet DIA (Danish International Adoption) anslår, at 20 danske forældrepar, som skulle have hentet deres barn hjem i foråret, ikke har kunne gøre det.

De er i stedet sendt ud i uvished og pinefuld ventetid i flere måneder og halve år, lyder vurderingen fra DIA.

- Grænserne er lukket, og i nogle lande er retssystemet sat midlertidigt i stå. Men der er også mange lande, hvor det udelukkende er det, at man ikke kan komme ind og ud af landet, som forhindrer forældrene i at forenes med deres børn, siger Robert Jonasen, der er direktør i DIA.

Hos DIA oplever de, at mange forældre er klar til at gå langt for at få deres barn hjem.

- De er bekymrede for, at børnene skal være længere tid på børnehjem. Det er ikke et sted, hvor børn bør være længere tid end højst nødvendigt, siger Robert Jonasen.

Netop de forlængede ophold er også noget, der bekymrer foreningen Adoption og Samfund. For børnehjemmene er blevet overfyldte som følge af corona-pandemien, og det kan gå ud over børnenes trivsel.

- Vi ved, at selvom plejerne gør deres bedste, så er ressourcerne bare ofte små. Vi ved, at hænder, omsorg og mad tit er i underskud. Børnehjem er ikke et sted at vokse op, og det er ikke et sted for børn at være i længere tid. For det er bare ikke det samme som at være i en familie, siger næstformand i Adoption og Samfund Sanne Vindahl Nyvang.

Den samme bekymring har Louise Weber for sin datter, som i øjeblikket opholder sig på et børnehjem i Thailand.

- Jeg har nærmest dårlig samvittighed, for jeg ved jo ikke, hvordan hun har det derovre. Jeg satser på, at hun har det godt, men jeg ved jo ikke, hvordan bemandingen er på et børnehjem i sådan en corona-tid, siger hun og tilføjer:

- Det er jo vores datter, der sidder og venter. For hver uge og hver måned, der går, bliver hun jo præget af at bo på et børnehjem.

Forældrene, adoptionsbureauet DIA og Adoption og Samfund beder nu myndighederne om hjælp til at få lov til at hente deres børn hjem.

Socialminister opfordres til at gå ind i sagen

Den opfordring møder opbakning fra et politisk flertal på Christiansborg bestående af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten. Partierne kræver, at socialminister Astrid Krag (S) går ind i sagen og hjælper familierne.

- Det er en ulykkelig og grotesk situation for både børnene og forældrene. Der skal kigges på det her med det samme, så Social- og Indenrigsministeriet og Udenrigsministeriet må sætte sig sammen og finde en løsning - alt andet er helt urimeligt, siger socialordfører for SF Trine Torp.

Det er Venstre enig i.

- Jeg bliver dybt forarget over, at der er børn, som venter på at blive forenet med deres adoptivforældre fra Danmark, og hvor dette trækker mere og mere ud. Når der kan rejses ud på forretningsrejser, så kan der vel også findes en sundhedsfaglig forsvarlig måde at bringe disse børn hjem på, siger Anni Matthiesen, der er socialordfører fra Venstre.

Ankestyrelsen vurderer, om der kan gøres mere

I Social- og Indenrigsministeriet har man fuld forståelse for de adoptivforældre, der venter på at hente deres børn hjem. Men det er svært at ændre på den situation, som corona-krisen har skabt i verden, lyder det fra socialminister Astrid Krag (S).

- Hvis der er noget, vi kan gøre, så gør vi gerne det. Men det er nu en gang sådan i Danmark, at der er en selvstændig organisation (DIA, red.), som løfter den opgave. Det her er jo en konsekvens af, at flere steder er lukket ned, og det er ikke sådan, at vi kan gå ind og 'overrule' de landes regler, siger hun og påpeger, at hun har bedt Ankestyrelsen afdække, om der kan gøres mere i sagen.

Hos Louise og Jonathan er håbet stadig, at de snarest muligt kan komme til Thailand og hente deres datter.

- Jeg vil rigtig gerne have hende hjem. Det er ikke der, hun skal være, siger Louise Weber.