Dårlige jobansøgninger spænder ben for nyuddannede

Nyuddannede har svært ved at skrive ansøgninger og gå til jobsamtaler, viser undersøgelse.

Amalie Midskard fik først et job, da hun droppede standard-ansøgningerne og begyndte at sætte sig ind i de virksomheder, hvor hun søgte job. (Foto: Andreas Wraae © P4 København)

Nyuddannede og studerende har svært ved at skrive gode ansøgninger, lave CV og gå til jobsamtaler.

Det mener hver femte af dimittenderne selv, viser en undersøgelse fra A-kassen CA blandt 487 københavnske nyuddannede i 2015.

Vi er for dårlige til at sælge os selv, mener karriererådgiver fra CA Lars Ulrik Jeppesen.

- I udlandet, særligt USA, bliver man trænet til at sælge sig selv, allerede fra man er fire år. Men det kan vi ikke finde ud af herhjemme. Det harmonerer dårligt med, at vi efterhånden har fået en performance-samfund, hvor det er vigtigt at kunne, siger han.

Lars Ulrik Jeppesen anbefaler blandt andet, at man sætter sig mere ind i virksomhederne, inden man skriver en ansøgning. Det er iøvrigt en god idé at begynde jobsøgningen, allerede mens man studerer, siger han.

Det gjorde 23-årige Amalie Midskard ikke. Hun er bachelor i HA Datalogi fra Copenhagen Business School.

En række dårlige og umotiverede jobsøgninger sendte hende ud i arbejdsløshed efter studiet. Jobjagten gav først pote, da hun droppede standard-ansøgningerne og begyndte at skrive motiverede og målrettede ansøgninger.

Samtidig arbejdede hun med at være mere imødekommende, når hun blev indkaldt til jobsamtale.

- Jeg fik først feedback, da jeg sendte motiverede ansøgninger, hvor jeg havde sat mig ind i virksomhederne. Jeg blev ringet op, og de var faktisk interesserede i mig. Man skal tænke grundigt over, hvad man kan og vil, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.