Den Lille Havfrue skal være storesøster

Efter et besøg i København ønsker Seouls borgmester sig, at byen får sin helt egen lille havfrue.

Seouls overborgmester, Park Won-soon, har et stort ønske.

Det er en kopi af Den lille Havfrue, der sidder på en sten ved bredden af floden Han i den sydkoreanske hovedstad, Seoul.

Park Won-soon har været på besøg hos Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), for at tale om turisme og grønne løsninger i en storby som Seoul, der er verdens tredjestørste bysamfund, og her kom hans særlige ønske på bordet.

Tjekker om det er muligt

Aftalen mellem de to blev, at Københavns Kommune nu undersøger, om projektet kan realiseres. Både økonomien og arvingerne efter kunstneren Edvard Eriksen skal konsulteres, før der kan laves en egentlig aftale.

Ifølge Park Won-soon vil statuen blive "Den lille Havfrues søster".

En kopi kan lokke turister til

Og det kan være en rigtig god ide for København at sende en kopi af Den Lille Havfrue ud i verden. Det siger Lise Lyck, centerleder for Turisme og Kultur på CBS:

- Man skal bare passe på ikke at lave for mange kopier, og så er det meget vigtigt, at der er nogle begivenheder, der knytter sig til statuen, så den ikke står passiv hen, lyder det fra Lise Lyck.

Hun påpeger, at det var en stor succes, da den originale Lille Havfrue var på verdensudstilling i Shanghai for et par år siden.

Det skabte stor interesse for Danmark - for det er ikke sådan, at turisterne ikke gider at rejse til Danmark når de først har set en kopi, siger hun:

- Vi kender det fra malerier, for selvom man har set en reproduktion af en Van Gogh, så vil man også gerne se originalen. Og sådan forholder det sig også på det område, forklarer Lise Lyck.

København får en klokke i stedet

Hvis projektet lykkes, har den sydkoreanske borgmester stillet Frank Jensen i udsigt, at københavnerne enten vil få en kopi af den store Bosingak-klokke, der oprindelig er fra 1396, men har været ødelagt mange gange siden.

Klokken blev brugt, når de fire porte omkring Seoul blev åbnet og lukket. I dag ringer klokken kun nytårsaften ved midnat.

En anden byttemulighed med havfruen er en kopi af statuen af kong Sejong den Store, der var konge fra 1397 til 1450.

Den lille Havfrue er modelleret efter havfruen i H.C. Andersens eventyr af samme navn og er fra 1913.

Vil også gerne have H.C. Andersen-oplevelsespark

Den sydkoreanske overborgmester besøgte også Odense med sit følge i denne uge. Han interesserer sig for H.C. Andersen, og derfor havde han specifikt bedt om at komme til Odense.

Han har planer om, at Seoul skal have en H.C. Andersen-oplevelsespark, og besøget i Odense endte med, at Pak Won-soon og Odenses borgmester, Anker Boye (S), underskrev en hensigtserklæring om fremtidigt samarbejde.