Det går stærkt med antallet af selvsalgsboliger i hovedstaden

I København og på Frederiksberg udgør selvsalgsboligerne 40 procent af handlerne med andelsboliger.

Det er særligt i København og på Frederiksberg, at folk vælger at sælge deres ejendom på egen hånd. Arkivfoto (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Overvejer du at sælge din bolig, men vil du gerne spare omkostningerne til en ejendomsmægler? Så er du ikke den eneste.

Flere og flere i hovedstadsområdet vælger nemlig at droppe mægleren, når de sætter boligen til salg. Der viser tal fra landets største boligportal, Boliga.

Tendensen er særlig tydelig i København og på Frederiksberg, hvor selvsalgsboligerne udgør over 40 procent af handlerne med andelsboliger.

Det billede genkender formand for Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen.

- Det er en tendens, vi ser. Der er flere, der sælger deres egen boliger, og det især de boliger, der er relativt nemme at sælge. Det er i de store byer, siger han.

Han bakkes op af Morten Skak, der er boligøkonom og lektor ved Syddansk Universitet. Han tilføjer, at det er meget forskelligt, hvor mange opgaver man selv står for ved selvsalg.

- Der foregår en del selvsalg, og der er ejendomsmæglere, der tilbyder selvsalg på forskellige niveauer. Det mindste er selv at vise boligen frem, mens det er mere kompliceret, hvis man også selv skal indhente forskellige rapporter, siger han.

Det er især andelsboliger, der i stigende grad bliver handlet uden om ejendomsmæglerne, viser tallene, og det hænger ifølge Morten Skak sammen med, at vi er ude af kriseårene.

- Da vi havde krise, og de var svære at sælge, kom ejendomsmæglerne ind og solgte andelsboliger. De (andelsboligerne red.) er formentlig ude af markedet i dag, fordi folk simpelthen står i kø for at købe dem, siger han.

Professor: Tal med en advokat

Men selvom det kan være fristende at spare salæret, så løber man også en større risiko ved at stå for boligsalget selv.

Det understreger Carsten Munk-Hansen, der er professor i formueret ved Aalborg Universitet og har et stort kendskab til fast ejendom.

Han råder folk til at alliere sig med en advokat.

- En advokat virker som en slags forsikring. Der er meget strenge ansvarskrav for en advokat, så er der noget advokaten overser, så vil det ofte være advokaten, der er erstatningsansvarlig, siger han.

Lea Markersen, jurist ved Forbrugerrådet Tænk, tilslutter sig professorens opfordring. For selvom det i nogle tilfælde kan være fornuftigt at sælge selv, så bør man se sig godt for, advarer hun.

- Man skal have nogle professionelle med i forløbet. Det kan sagtens være, når man har fundet en køber, så kan man hive fat i en boligadvokat eller ejendomsmægler, der kan hjælpe med at udforme købsaftaler, siger hun.

Vil man på egen hånd sælge en andelsbolig, så har hun også en klar opfordring; Inddrag din andelsboligforening.

- Hvis der er en administrator, så skal man have vedkommende med indover, så man får indhentet de relevante dokumenter, og man sørger for at opfylde alle de forpligtelser i vedtægterne, der måtte være i forbindelse med et salg, siger hun.

Rettelse: Rettelse foretaget 12. september kl. 14.33 Det har tidligere fremgået i artiklen, at selvsalgboligerne udgør 40 procent af alle bolighandler i København og Frederiksberg. Det var forkert. De 40 procent udgør kun andelsbolighandel.