Det skaber problemer hos lægen, når vi selv agerer doktor

Vi bruger nettet til selv at stille diagnosen, når vi føler os syge, men cyberkondri, som det kalder, kan skabe problemer hos lægen.

Det gør lægens arbejde besværligt, når vi møder op i konsultationen med en idé om, hvad vores symptomer skyldes. (© Colourbox)

Vi klikker løs med musen og surfer rundt på nettet, når næsen løber, panden er varm eller knæet værker.

Netdoktor.dk, sundhed.dk og sygebørn.dk er bare nogle eksempler på hjemmesider, hvor vi kan hente oplysninger om sundhed og udveksle erfaringer og også diskutere symptomer.

Jagten på en diagnose via nettet har en faglig betegnelse og kaldes cyberkondri. Men det kan skabe konflikter hos lægen, når vi møder op i konsultationen med vores egen hjemmelavede diagnose.

Forkert diagnose giver diskussion og ekstraarbejde

Problemet med, at vi selv stiller vores diagnose, er, at vi risikerer at begynde konsultationen på et helt forkert grundlag, fortæller en af de læger, der oplever cyberkondri:

- Det er da dejligt at have velforberedte patienter, men det kan betyde, at man starter et forkert sted, fordi patienten allerede har fundet en diagnose, som måske ikke er den rigtige, siger Jette Dam-Hansen, der er praktiserende læge og næstformand for Lægeforeningen.

Hun er ikke imod, at man søger oplysning på nettet, når man allerede har en diagnose, men det kan koste tid og diskussion at skulle behandle en patient, der allerede har besluttet sig for, hvad vedkommende fejler - og som tager fejl.

Måske skal vi bare nyde livet

Når patient og læge sidder med hver deres opfattelse af, hvad diagnosen er, risikerer lægen at skulle overundersøge patienten.

I stedet bør patienten overlade diagnosticeringen til lægen og bekymre sig lidt mindre om at søge efter sygdomme på nettet:

- Vi bruger alt for meget tid og krudt på at bekymre os om sundhed og sygdom. Måske skulle vi kigge ud af vinduet og se solen skinne og glæde os over at leve, siger Jette Dam-Hansen.

Der er dog også områder, hvor vores internetjagt på sygdomme har en gavnlig effekt; eksempelvis kan søgetjenesten Google forudse en influenzaepidemi på baggrund af vores søgninger, inden lægerne har registreret epidemien.

FacebookTwitter