DF-forslag for Folketinget i dag: Indfør permanent kontrol ved den svenske grænse

Kontrollen skal gælde alle grænseovergange, eksempelvis ved færgerne mellem Helsingør og Helsingborg og for tog og bilister på Øresundsbroen.

Tilbage i 2016 og 2017 foregik kontrollen af rejsende til Sverige både i Danmark - på Københavns Lufthavn / Kastrup Station og på Hyllie Station i Sverige. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Fremover kan det være, du skal frem med det rødbedefarvede pas, når du skal tilbage til Danmark efter en tur i det svenske.

I dag fremsætter Dansk Folkeparti nemlig et forslag i Folketinget om, at der indføres permanent grænsekontrol ved grænserne til Sverige.

I 2016 indførte den svenske regering grænsekontrol mellem Danmark og Sverige, og står det til Dansk Folkeparti, skal kontrollen nu gælde i begge retninger.

Det forklarer partiets udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

- Vi ser gerne, at det bliver indført så hurtigt som muligt, også fordi vi tror, at det vil have en gavnlig effekt for hovedstadsområdet, siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti skriver i sit forslag, at man mener, at grænsekontrol vil kunne forhindre svensk kriminalitet i at krydse grænsen.

Grænsekontrollen skal gælde alle grænseovergange mellem Danmark og Sverige, som for eksempel ved færgerne mellem Helsingør og Helsingborg og for tog og bilister på Øresundsbroen.

Og ifølge Martin Henriksen er der ressourcer til opgaven.

- Man skal selvfølgelig løbende prioritere ressourcer til politiet, og til forsvaret, hvis det er sådan, at de skal stå for noget af det, og det vil de givetvis skulle, hvis forslaget bliver vedtaget, siger Martin Henriksen.

Pendlertalsmand: Pendlere vil smide håndklædet i ringen

Hos de pendlere, som dagligt tager turen til og fra Sverige, vil det få store konsekvenser, hvis grænsekontrollen genindføres.

Det vurderer Michael Randropp, der er pendlertalsmand for Kystbanen.

- Risikoen er markant færre afgange og længere rejsetid, og det vil betyde, at der er flere, der vil smide håndklædet i ringen og sige, nu kan vi ikke mere. Nu er vi nødt til at arbejde i det land, vi bor i og ikke den region, vi bor i, siger han.

Samtidig mener Michael Randropp, at grænsekontrol vil give varige skader på den kollektive trafik.

- Det varer rigtig lang tid, før man tilvælger den kollektive trafik igen, til skade for os allesammen, vurderer han.

Martin Henriksen mener dog ikke, at pendlerne har noget at bekymre sig om.

- Man skal lade være med at se spøgelser ved højlys dag. Grænsekontrol vil være i Danmarks og hovedstadsområdets interesse, siger Martin Henriksen.

Han påpeger, at grænsekontrollen ved den tyske grænse også blev mødt med skepsis.

- Nu har den grænsekontrol kørt et godt stykke tid, og bekymringerne er blevet gjort til skamme. Det fungerer rigtigt godt, der er stort set ikke nogen gener. Så det skal også nok komme til at fungere fint ved den svenske grænse, vurderer Martin Henriksen.

LA afviser, S afventer

Det bliver dog ikke med Liberal Alliance ved roret, at der bliver indført permanent grænsekontrol mellem Sverige og Danmark. Sådan lyder det fra Joachim B. Olsen, der er udlændingeordfører for partiet.

- Det ville være at skyde gråspurve med kanoner, siger han.

Dansk Folkeparti begrunder bl.a. forslaget med bandeproblemer i hovedstadsområdet - problemer som - ifølge partiet - en grænsekontrol vil kunne hjælpe på.

Men ifølge Joachim B. Olsen skal man lade den opgave være op til efterretningstjenesterne.

- Den danske- og den svenske efterretningstjeneste arbejder tæt sammen, og er der personer, som man skal have en særlig opmærksomhed på, så er der et tæt samarbejde mellem Sverige og Danmark på de områder, siger Joachim B. Olsen.

Hos Socialdemokratiet vil man ikke afvise, at grænsekontrol kan blive aktuelt. Her afventer man politiets vurdering, siger Mattias Tesfaye. - Vi mener ikke, det er noget, vi politikere skal beslutte, siger Mattias Tesfaye og fortsætter.

- Det må bygge på en politifaglig vurdering, og i det omfang politiet mener, der er behov for det, så er vi positive overfor at se på det.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Rigspolitiet, idet de ikke kommenterer på lovforslag.