DF: Sundhedsministeren skal igen se på 1813

32 forskellige typer læger tager Akuttelefonen 1813. DF vil have sundhedsministeren på banen.

- Jeg vil gå til ministeren og spørge, om det er tilfredsstillende, at man ikke ansætter de læger, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, lyder det fra DF's Liselott Blixt (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Syge borgere i Region Hovedstaden kan få en speciallæge i almen medicin i røret, når de ringer til Akuttelefonen 1813, men de kan også få en plastikkirurg eller psykiater.

Ifølge en aktindsigt, som DR har fået, er lægerne på 1813 fordelt på 32 specialer, og det er alt for mange, mener Liselott Blixt (DF), formand for Folketingets sundhedsudvalg.

- Jeg vil gå til ministeren og spørge, om det er tilfredsstillende, at man ikke ansætter de læger, som Sundhedsstyrelsen anbefaler skal sidde i en vagtlægetelefon, siger hun.

Ifølge et rådgivningsnotat fra Sundhedsstyrelsen anbefalede man i 2013 i forbindelse med oprettelsen af 1813, at den lægelige bemanding bør omfatte læger med almenmedicinske kompetencer.

Men det råd bliver ikke overholdt af Region Hovedstaden, når størstedelen af lægerne ikke speciallæger i almen medicin, mener Liselott Blixt.

-Vi kan jo se på personalesammensætningen, at det ikke holder i forhold til dem, de har ansat, siger hun.

Lars Bjerrum, professor ved Københavns Universitet og speciallæge i almen medicin, er også skeptisk overfor den brede vifte af læger, der er ansat hos 1813.

Omkring 35 procent af lægerne er uddannet indenfor almen medicin, men det tal så Lars Bjerrum gerne var meget større.

- Det burde være sådan, at alle på listen var speciallæger i almen medicin ligesom i de andre regioner, siger han og forsætter:

- Jeg kan godt sidde med en fornemmelse af, om de speciallæger, der ikke er almene medicinere, er klædt ordentligt på til at tage sig af den akutte betjening, siger han.

Hos Region Hovedstaden er man dog ikke bekymret over, at blandt andet en plastikkirurg skal tage imod opkald fra syge borgere.

- De er alle sammen vurderet af ledelsen og enhedschefen i den præhospitale virksomhed, og hvis de findes kvalificerede, så er de kvalificerede, og hvis ikke, så får de ikke jobbet, siger Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden.