Dina lider af angst: - I dag bruger jeg den som et redskab

I flere år har Dina Seiferheld lidt af angst. Men i dag har hun lært at tøjle den.

Dina Seiferheld har i årevis lidt af angst, men i dag har hun lært at tøjle den. (Foto: PRIVATFOTO)

Restauranten er helt tom. Derfor tør 36-årige Dina Seiferheld fra Ballerup godt gå derind. Imens hun venter på sin mad, dukker der flere og flere sultne gæster op. Snart er restauranten fyldt med glade og højtlydte mennesker.

- På meget kort tid gik jeg fra nul til ti på min angstskala. Jeg fik koldsved, synsforstyrrelser, kvalme, åndenød og snurren i armene, fortæller Dina Seiferheld om episoden, som ikke ligger lang tid tilbage.

Siden 2009 har hun haft diagnosen angst – nærmere bestemt lider hun af social angst og panikangst.

Men Dina Seiferheld er langt fra alene. Sidste år modtog 34.289 borgere i Region Hovedstaden ambulant psykiatrisk behandling. Dermed er antallet steget med 36 procent på bare seks år.

Som mange andre blev Dina Seiferheld ramt af stress, imens hun studerede.

- Det var mine egne forventninger, som gav mig stress. Jeg var den pæne pige, som skulle gøre alting perfekt. Jeg skulle leve op til de andre på skolen, præstere og få gode karakterer. Men det hang ikke sammen i virkeligheden, fortæller Dina Seiferheld.

I dag mener hun, at det var stress, der førte til hendes første anfald af panikangst.

- Det skete i 2000. Men den gang anede jeg ikke, at det var et angstanfald, jeg fik. Jeg troede, at jeg var ved at få en blodprop, forklarer Dina Seiferheld.

- Jeg styrer angsten

Men anfaldene fortsatte og Dina Seiferheld røg de følgende år ind og ud af arbejdsmarkedet uden dog at finde ud af, hvad de gentagende anfald var. Først i 2009 får hun diagnosen angst.

I dag har hun skiftet jobbet hos en lægemiddelproducent ud med et flexjob i et bowlingcenter, hvor hun 12 timer om ugen arbejder med regnskab.

- Angsten er stadig i mit liv, men i dag bruger jeg den som et redskab. Jeg styrer angsten, ikke omvendt. Jeg har lært at passe på mig selv, jeg sætter flere grænser og gør gode ting for mig selv. Jeg ved, hvad jeg skal undgå, og hvad jeg skal have mere af for at have det godt, siger Dina Seiferheld.

Hun tror på, at hun en dag helt kan slippe angstens klør.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk