Dyrere au pair-ordning vedtaget: Borgmester begræder

Et flertal uden om regeringen har i dag sløjfet statens tilskud til danskundervisning til au pair-piger.

En værtsfamilie skal fremover betale 17.300 kroner mod de 5.380 kroner, det indtil i dag har kostet at få en opholdstilladelse til en au pair i Danmark. (Foto: © sigrid nygaard, Scanpix)

Det bliver mere end tre gange så dyrt at have en au pair i hjemmet til at hjælpe med børnepasning og andre huslige gøremål.

Det har et flertal uden om regeringen vedtaget i dag.

Og det vækker stort frustration hos borgmesteren i Rudersdal Kommune, som er en af de kommuner i landet med flest au pairer.

- Det er en vendetta, hvor man går efter familier der bidrager rigtig meget til dansk økonomi og velfærd. De har brug for støtten i en travl hverdag, siger Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal Kommune.

Lovforslaget, som Dansk Folkeparti står bag, sløjfer statens tilskud til den danskundervisning, som bliver tilbudt au pairen, og samtidig hæver de beløbet for danskundervisningen.

En værtsfamilie skal derfor fremover betale et engangsbeløb på 17.300 kroner mod de 5.380 kroner, det har kostet at få en opholdstilladelse til en au pair indtil i dag.

Men det er totalt meningsløst, mener Jens Ive.

- Jeg sætter stort spørgsmålstegn ved, hvor meget danskundervisning bidrager. Jeg tror hellere, at de unge piger skulle få noget ordentlig engelskundervisning, siger han.

Nogle som tidligere har haft et par ekstra hænder til at hjælpe til derhjemme er familien Christensen fra Vedbæk - og det var ikke nogen billig fornøjelse.

- Man bruger rigtig mange penge på en au pair. Ikke kun på danskundervisning. Der skal være penge til flybilletter, forsikringer, det filippinske konsulat, de danske myndigheder og så videre. Alt i alt har vi nok brugt 20.000 for at få hende hertil, udover at hun også skal have lommepenge og fri kost og logi, siger Rosa Christensen.

Med prisstigningen for at få en au pair i hjemmet tvivler Rosa Christensen på, at hun og hendes familie skal have en au pair igen.

- Vi havde en au pair, som stoppede efter fire måneder, og de penge har vi bare betalt ud i det blå. Det vil sige, vi skal betale det her beløb en gang til, hvis vi skal have en ny, siger hun.

DF: De må selv betale

Hos Dansk Folkeparti kan udlændingeordfører Martin Henriksen slet ikke følge argumentationen fra Rudersdals borgmester.

- Hvis man ønsker at benytte sig af au pair-ordningen og har råd til det, så må man også betale den fulde pris - og det gør de ikke i dag, siger Martin Henriksen og påpeger, at det kun er rimeligt, at der kommer egenbetaling på au pair-pigernes danskundervisning.

- I dag er kassedamen nede i Netto indirekte med til at finansiere ordningen over skatten, og det er ikke rimeligt, siger Martin Henriksen.

Lovforslaget blev stemt igennem af Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF.