Dyrk din egen tang, østers og muslinger: Maritime nyttehaver hitter

Interessen for maritime nyttehaver i Københavns Havn stiger, og derfor har nyttehaverne fået vokseværk.

Normalt forbinder man en nyttehave med et lille stykke landjord, hvor man måske dyrker gulerødder og hiver kartofler op til aftenens måltid.

Men i Københavns Inderhavn findes der en anden form for nyttehave. Nemlig en nyttehave under vandoverfladen, hvor havens medlemmer dyrker tang, østers og blåmuslinger.

Og det er et hit, siger direktør i foreningen Maritime Nyttehaver, Joachim Hjerl.

- Vi får hele tiden nye medlemmer og partnere, der gerne vil støtte op om det. Og vi får løbende henvendelser fra restauranter, fiskehandlere og andre, som gerne vil have vores varer, siger han.

Et af de godt 200 medlemmer er Katrine Skamris, der siden 2013 er kommet i nyttehaven.

- Der er noget romantik i, at man kan komme ud og mærke på naturen, selvom man er byboer, siger hun.

Høsten fra den 30 kvadratmeter store vandhave er ikke godkendt til at spise, men det bliver formentlig snart muligt for medlemmerne at smage på tang- og muslingehøsten.

Foreningen har nemlig fået stillet 150 gange 100 meter hav til rådighed ved øen, Middelgrundsfortet, et par kilometer uden for København.

- Der er nogle helt andre forhold, som gør, at det er meget mere sandsynligt, at vi vil kunne producere noget, medlemmer kan spise, siger Joachim Hjerl.

Direktøren håber på at kunne så muslingelarver og andre havafgrøder til efteråret ved det nye havlandbrug.

Det vækker glæde hos medlemmerne.

- Det er jo fantastisk, hvis man kan få andel i en af de maritime nyttehaver, der kommer til at være derude, siger Katrine Skamris.

At der er stor interesse for at dyrke vandlivet overrasker ikke Marianne Gregers, forbrugerøkonom i Landbrug og Fødevarer.

- Det passer godt ind i den tendens, vi ser, med, at man gerne vil tættere på, hvordan fødevarerne produceres og få de her meningsfyldte oplevelser og fællesskaber om mad, siger hun.

Udover i Københavns Inderhavn findes der blandt andet maritime nyttehaver i Kerteminde og Ebeltoft.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.