Efter borgermesteroprør: Regeringen vil styrke hovedstaden

Erhvervsminister Brian Mikkelsen vil bygge bro mellem hovedstaden og resten af landet.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen står i spidsen for en tværministeriel arbejdsgruppe, som skal udarbejde en politik for landets hovedstad. (Foto: Torben Christensen /Scanpix © Martin Sylvest Andersen/Scanpix)

Regeringens erklærede ambition siden valget har været at skabe 'Et Danmark i bedre balance.'

Det har blandt andet resulteret i to udflytningsrunder, der har sendt mange tusinde statslige

arbejdspladser
fra hovedstaden til andre mindre byer over hele landet.

Men nu skal der igen fokus på hovedstaden.

I dag præsenterer erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) et udvalg bestående af seks ministerier, der skal kigge på mulighederne for at styrke hovedstaden frem mod 2030.

- Der er brug for at bygge bro. Der har dannet sig en kløft mellem hovedstaden og resten af Danmark. Vi har brug for en stærk hovedstad, der er et lokomotiv og står for en meget stor del af vores

vækst
, siger han.

Ifølge udvalget vil befolkningstallet i

hovedstadsområdet
vokse med 200.000 frem mod 2030.

Og det kræver nye ideer, hvis man skal skabe nok boliger, mindske

trængsel
og forurening samt give erhvervslivet bedre muligheder for at være hele landets økonomiske lokomotiv.

- Og der nytter det ikke noget, at man sætter sig på hver sin hest og råber ad hinanden. Vi rækker en forsonende hånd frem og bygger bro. For der er brug for mere

vækst
, siger Brian Mikkelsen.

Den politiske melding kommer efter længere tids utilfredshed med regeringens udflytningsplaner, udskældte forhandlinger om en ny udligningsordning og så har flere borgerlige politikere meldt ud, at regeringen glemmer hovedstaden.

- Regeringen lægger op til at splitte Danmark, når den efterlader regningen hos en mindre gruppe kommuner, sagde overborgmester i København, Frank Jensen (S), tilbage i februar i forbindelse med forhandlingerne om en ny udligningsreform.

Regeringens nye planer om at styrke hovedstaden er dog ikke et udtryk for, at forsøget på at skabe balance mellem by og land er tippet for langt over på hovedstadens bekostning, eller at regeringen forsøger at genvinde popularitet hos vælgere og det politiske bagland, siger Brian Mikkelsen.

- Det har ikke noget med det at gøre. Vi har arbejdet på initiativet i lang tid, fordi vi kan se, at der er nogle udfordringer, der ikke kan løses af hovedstadskommunerne. Vi har et ansvar for udviklingen i hele Danmark, siger han.

Overborgmester Frank Jensen tager positivt imod det nye hovedstadsudvalg, og han hæfter sig særligt ved, at regeringen vil finde nye

initiativer
, der skal mindske forurening og
trængsel
i hovedstaden.

Alligevel kalder han udvalget for en tilståelsessag, der viser, at regeringen har sovet i timen i forhold til hovedstaden. Og han frygter, at udvalgets arbejde bliver ved de gode intentioner uden reelle politiske

tiltag
.

- Jeg frygter, at det er en afledningsmanøvre. Bare det ikke ender som et stykke papir, der skal bruges i en

valgkamp
, så det bliver ved flotte skåltaler, siger han.

Men overborgmesteren behøver ikke bekymre sig, siger Brian Mikkelsen.

- Jeg kunne også nævne ti ting, hvor der ikke sker en dyt i København, og jeg vil slet ikke begynde på det der mudderkastning. Det handler om at se fremad, siger han.

Udvalget ventes at komme med sit

udspil
i slutningen af 2018 eller begyndelsen af 2019.

Facebook
Twitter