Efter bryllupssagerne: Nu ændres reglerne - men kun med to sætninger

Københavns kommune sætter nu et punktum for sagerne om udlån af lokaler på rådhuset.

Det skabte stor debat, da det kom frem, at Anna Mee Allerslev (R) og Cecilia Lonning-Skovgaard (V) havde lånt rådhussalen til deres bryllupper. (© (c) DR)

Efter flere sager, om at politikere i Københavns Borgerrepræsentation har lånt Københavns Rådhus gratis til bryllupsreceptioner, bliver reglerne nu ændret – men ikke ret meget.

Det drejer sig om et par linjer ekstra, som er blevet skrevet ind regelsættet for lån af rådhuset, viser et dokument fra Københavns Kommune.

Her er de nye regler for lån af Københavns Rådhus

"Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at den mangeårige praksis for, at en vielse efter nærmere aftale kan gennemføres i et andet lokale på Københavns Rådhus end i Bryllupssalen er lovlig.

Derimod er den særlige praksis, hvor medlemmer af Borgerrepræsentationen har haft mulighed for at låne et lokale på Københavns Rådhus til en reception i forlængelse af medlemmets indgåelse af ægteskab, ikke videreført."

Kilde: Rammer og retningslinjer for udlån mv. af lokaler på Københavns Rådhus af Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

Reglerne kommer efter, at Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune for en uge siden selv erklærede praksis for ulovlig.

Ifølge Socialdemokratiets gruppeformand Lars Weiss burde selv et par linjer dog være nok til, at der i fremtiden ikke bliver begået de samme fejl.

- Der har været behov for at få tydeliggjort præcis, hvilke rammer der er for lån af lokaler på Københavns Rådhus. Og nu står det meget mere klart, end det har gjort tidligere, siger Lars Weiss (S).

Hele diskussionen om lokalerne begyndte, da det kom frem at Beskæftigelses- og Integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R) havde lånt rådhussalen gratis til sit bryllup og senere hen viste det sig, at Venstres Spidskandidat Cecilia Lonning Skovgaard, havde gjort det samme. Begge har dog betalt for lånet efterfølgende.

Det var på et møde mellem gruppeformændene i partierne, at man uden for referat blev enige om den praksis, som gjorde, at politikere kunne låne rådhuset gratis.

De nedskrevne regler var allerede dengang klare på, at det ikke var lovligt, og derfor mener Økonomiforvaltningen heller ikke, at der er grund til at ændre reglerne yderligere, lyder det i et svar til DR.

Professor: Opmærksomhed er nok i sig selv

Medieomtalen og opmærksomheden på problemet burde i sig selv være nok til, at politikerne vil holde sig langt fra igen at låne rådhuset gratis. Det mener professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet Bent Greve.

Derfor vil en lille ændring af reglerne også være nok til, at reglerne vil blive overholdt.

- Jeg tror faktisk, det vil være tilstrækkeligt. Forvaltningen er også meget opmærksom på, at der nu er skærpet opmærksomhed både internt og eksternt. Derfor tror jeg ikke, at en gruppeformandskreds igen kan få lov at træffe en beslutning med de nye regler, der kommer nu.

- Ved at udsende sådan en regelændring, så vil politikere afholde sig fra at bryde den. Så jeg tror, at selv en så lille ændring vil være nok, siger Bent Greve.

Administrerende direktør i Økonomiforvaltningen Peter Stensgaard Mørch har ikke ønsket at medvirke i et interview.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.