Efter henstilling fra ministerium: Gratis hjælp til at få barn nummer to i hovedstadsområdet

For en uge siden meddelte Region Hovedstaden, at det var slut med gratis insemination til folk, der har et eller flere børn. Nu bliver det alligevel gratis.

Der findes forskellige former for kunstig befrugtning. Insemination tilbydes som regel folk med moderate fertiltetsproblemer. Arkivfoto (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Det er en følsom situation at kæmpe med at blive gravid. Og i Region Hovedstaden er det svært at vide, om man kan få gratis hjælp til det eller ej.

Alene i år har det skiftet flere gange, og nu melder regionen ud, at det bliver gratis at få insemination, selvom man har i forvejen har børn.

Beslutningen kommer blot en uge efter, at Region Hovedstaden sendte et brev til regionens praktiserende læger og fertilitetsklinikker, hvor den skrev, at der ikke længere skulle tilbydes gratis insemination til barn nummer to. Men efter en henstilling fra Sundhedsministeriet er beslutningen trukket tilbage, fortæller sundhedsdirektør i Region Hovedstaden, Svend Hartling.

- De gør vi, fordi vi har fået at vide af ministeriet, at der skal indgås en aftale med lægerne, før det kan effektueres, og det må vi selvfølgelig rette os efter, siger han.

Region Hovedstaden har ikke kalkuleret med udgifter til, at det skal være gratis at få hjælp til andet barn. Og derfor vil sundhedsdirektøren ikke garantere, at det ikke ændrer sig igen.

- Vi vil bede om, at man tager aftalen op til revision. Pengene skal enten hentes ud af anden fertilitetsbehandling eller fra kræftpatienter eller hjertepatienter, siger han.

Forvirrede patienter

Tilbuddet om gratis insemination til andet barn blev indført i foråret. Og det har skabt stor forvirring blandt patienterne, at de ikke kan regne med, om det er gratis eller ej, fortæller Charlotte Floridon, formand for Foreningen af praktiserende speciallæger i gynækologi.

- Der er kommet bunker af vrede og frustrerede mails i klinikkernes brevkasser, siger hun.

Samme kritik lyder fra formanden for Dansk Fertilitetsselskab, Elisabeth Carlsen:

- Jeg synes, at det er et utroligt forvirrende og uskønt forløb, som ingen kan være tjent med. Patienterne bliver forvirrede og ved ikke, hvad de kan rette sig efter.

Region Hovedstaden vurderer, at der skal findes 5-10 millioner kroner til at finansiere tilbuddet om gratis insemination til folk, der i forvejen har børn.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.