Efter hul i kommunekassen på 163 millioner: Børn, ældre og cykelstier står for skud

Frederikssund Kommune håber at finde pengene uden om velfærd. Svært at undgå, mener ekspert.

Byprojektet Vinge skal efter planen stå færdig i 2035. Men allerede i år mangler projektet 163 millioner kroner. De skal nu findes et andet sted. (Foto: Frederikssund kommune © Frederikssund Kommune)

Frederikssund Kommune mangler 163 millioner kroner i kassen efter, at det stort opslåede byggeprojekt Vinge By ikke har givet de forventede indtægter.

Og det kan gå ud over både børn, ældre, rengøring og et nyt hovedbibliotek i kommunen.

Det fremgår af de foreløbige besparelsesforslag, som økonomiudvalget i Frederikssund Kommune skal tage stilling til onsdag, for at lappe hullet i kommunekassen.

Kæmperegning efter kuldsejlet byprojekt

Frederikssund Kommunes store by projekt Vinge er kuldsejlet. Men køb af grunde og byggemodning sender kæmperegning til kommunes skatteborgere Selvom projektet indtil videre er skrinlagt, har det allerede kostet kommunen flere hundrede millioner kroner.

Se Tema

Frederikssund Kommunes borgmester John Schmidt Andersen (V) har tidligere udtalt, at han forventer, at pengene kan findes uden, at det vil gå udover borgerne.

Men med et stort trecifret millionbeløb i underskud, så bliver det svært at undgå besparelser på kernevelfærden.

Det vurderer kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Man vil eksempelvis lade ledige stillinger på børne- og ældreområdet stå tomme i tre måneder, og det betyder så, at der vil komme til at mangle en lærer, pædagog eller en sosu-assistent på det lokale plejehjem, siger han.

Grunden til, at Frederikssund Kommune inden nytår skal have fundet de mange millioner, er, at kommunen ikke har fået de indtægter for salg af byggerettigheder i den nye bydel Vinge, som den havde forventet.

Man vil eksempelvis lade ledige stillinger på børne- og ældreområdet stå tomme i tre måneder, og det betyder så, at der vil komme til at mangle en sosu-assistent på det lokale plejehjem.

Roger Buch, kommunalforsker, DMJX

I det foreløbige sparekatalog lægges der derfor blandt andet op til, at vikarer på ældre- og børneområdet spares væk. Det skulle gerne frigive 10 millioner kroner. Samtidig foreslås det også, at projekter med et nyt hovedbibliotek og nye cykelstier også udskydes.

Og det er afgørende, at de penge, der mangler i Frederikssunds kommunekasse, kommer ind hurtigst muligt. Ellers vil det få yderligere betydning for velfærden.

Det vurderer Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi hos VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Med de 163 millioner kroner der mangler på et budget af Frederikssunds størrelse, så vil det være meget vanskeligt at spare, uden at det kommer til at ramme velfærden, siger han.

For hvis politikerne vælger helt at undlade at skære på velfærdsområderne, så er det nogle mere usikre områder, de skal finde besparelserne på.

Det er for eksempel salg af grunde og udskydelse af renoveringsprojekter, siger Roger Buch.

- Men så kan man løbe ind i, at man senere hen får endnu større udgifter, fordi problemerne med bygningerne kan blive forværret, siger han.

Økonomiudvalget skal tage stilling til spareplanen på et møde onsdag eftermiddag.

Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen ønsker ikke at kommentere sagen yderligere, oplyser han til DR København.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.