Efter kritik fra Mjølner- og Gellerupparken: Ministre vil sikre vigtige coronanyheder til dem, der taler dårligt dansk

Beboerformænd udtrykte i sidste uge skarp kritik af den måde, regeringen oversatte og videregav informationer om corona til udlændinge.

Det er ikke alle, der får de vigtige informationer i blandt andet Gellerupparken, lyder det fra beboerformanden. (Foto: Axel Schütt © Scanpix)

En oversat plakat på arabisk eller tyrkisk med informationer om, hvordan man skal gebærde sig i samfundet, er ikke nok, hvis beboerne i udsatte boligområder skal kunne forstå alvoren af coronakrisen.

- Der er beboere, som ikke får de nødvendige informationer, fordi de ikke forstår dem eller følger med på

DR
. Jeg savner, at de vigtigste informationer bliver oversat og kommer ud til os dagligt.

Sådan sagde Muhammed Aslam, beboerformand i

Mjølnerparken
, til
DR
i sidste uge, hvor vi kunne fortælle, at både ham og Abdinasir Jama Mohamed, beboerformand i Gellerupparken, frygtede, at nogle af deres beboer ikke vidste nok om corona situationen.

Men nu vil integrations- og udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) og boligminister Kaare Dybvad (S) sørge for, at de vigtigste informationer kommer ud til de estimerede 20.000 - 100.000 indvandrere med ingen eller

mangelfulde
danskkundskaber.

Pjecer og plakater er ikke nok

Både Muhammed Aslam og Abdinasir Jama Mohamed oplevede, at de pjecer og plakater,

myndighederne
tilbød, ikke var nok information til de af deres beboere, der ikke kan eller er for dårlige til dansk.

I Gellerupparken fik man derfor en gruppe frivillige til at oversætte nyheder løbende og sende dem ud til beboerne via

WhatsApp
. Regeringens
pressemøder
filmede de live via Facebook og oversatte imens.

- Vi kunne se, at det ikke var alle, der fik de vigtige informationer, men selv med vores hjælp, så kan vi ikke nå alle. Så det er kun et plus, hvis regeringen og

myndighederne
nu vil hjælpe med at nå alle, siger Abdinasir Jama Mohamed.

Sådan så det ud, da Mette Frederiksens pressemøder blev oversat:

Det arbejde vil Integrations- og Udlændingeministeriet og Boligministeriet nu kigge på. I et brev til KL, foreningen Danmarks Almene Boliger, Fagbevægelsens Hovedorganisation og en række relevante civilsamfundsorganisationer opfordres de til at videreformidle det oversatte materiale til bl.a. beboerne i de udsatte boligområder.

- Lige nu handler det om at

begrænse
smitten. Alle skal for eksempel kunne forstå, hvad
Sundhedsstyrelsen
og politiet anbefaler. Derfor styrker vi oplysningsindsatsen blandt andet i udsatte områder, så vi når ud til dem, der er mindre gode til dansk, og som måske kun læser nyheder fra deres hjemlande, skriver Mattias Tesfaye i en
pressemeddelelse
.

Det fremgår ikke af

pressemeddelelsen
, hvilke informationer og nyheder
myndighederne
vil oversætte og sende ud.

DR
har ikke kunnet få svar fra ministrene på, hvilke nyheder eller informationer, der skal oversættes, og hvordan de konkret skal formidles. Det fremgår dog af
pressemeddelelsen
, at det blandt andet er
Sundhedsstyrelsen
, der skal udvælge informationerne, og deres enhedschef, Niels Sandø, siger til
DR
:

- Vi har endnu ikke holdt mødet med Udlændinge- og Integrationsministeriet om, hvilke materialer der skal udvælges, men vores primære fokus vil være på at sikre formidlingen af de

forebyggende
råd, viden om symptomer og viden om, hvordan man skal agere i forhold til Covid-19 og symptomer herpå. Der vil sandsynligvis være tale om både trykte materialer og tv-spots mv.

Alle skal hjælpe med at få corona informationerne ud

Det er

afgørende
, at alle både fra
myndighederne
, kommuner og beboerforeninger bakker op og hjælper med at få nyhederne om corona-situationen ud til så mange som muligt. Sådan siger Flemming Konradsen, der er professor i Global Sundhed ved Københavns Universitet.

Sådan ser informationspjecen fra Sundhedsstyrelsen ud på arabisk. (Foto: Sundhedsstyrelsen © sundhedsstyrelsen)

Ifølge Flemming Konradsen har det hidtidige oversættelsesarbejde til for eksempel de udsatte boligområder ikke været nok.

- Det at lave en plakat eller lave et opslag på Facebook er ikke nok. Det kræver samarbejde med folk lokalt. Der sidder mennesker, der ikke bruger

DR
eller TV 2. Så det er vigtigt, at regeringen gør alvor af at bruge lokalforeninger, siger Flemming Konradsen.

Hos Boligsocialnet i Danmarks Almene Boliger, er man allerede i gang med at sende vigtige corona-informationer ud til de kontakter, man har i de forskellige boligforeninger. Det siger Louise Buch Viftrup, der er funktionschef for Boligsocialnet.

På trods af det har hun også oplevet, at der har været behov for mere information til dem, der er dårlige til dansk.

- Nu har jeg ikke set, hvad det er for noget materiale, som

myndighederne
nu vil oversætte og sende ud, men det er godt, at de vil give os endnu mere, som vi kan sende ud til vores kontakter i lokalforeningerne, siger Louise Buch Viftrup.

Facebook
Twitter