Efter to måneder: Fuldt hus hos midlertidige lægeklinikker

På to måneder har 3.500 borgere tilmeldt sig to nye praksisklinikker i Region Hovedstaden.

Praksisklinikken på Amager Hospital. På to måneder har knap 2.000 borgere tilmeldt sig. (Foto: Anne Sophie Flach)

Der har været massiv tilstrømning af patienter til de to midlertidige regionsdrevne lægeklinikker, der for nyligt åbnede på Amager og Frederiksberg Hospitaler.

Begge steder er kapaciteten sat til 1.600 patienter, men på Amager Hospital har praksisklinikken siden åbningen 1. oktober modtaget 1.994 tilmeldinger. På Frederiksberg Hospital har praksisklinikken, der åbnede en måned senere, fået 1.584 tilmeldinger.

Region Hovedstaden åbnede klinikkerne for at dække et akut behov, der opstod i forbindelse med, at flere af regionens praktiserende læger gik på pension. Alligevel er formanden for regionens udvalg for forebyggelse og sammenhæng Qasam Nazir Ahmad (Å) overrasket over, hvor lang listen af patienter allerede er.

- Det overrasker mig, hvor hurtigt vi har fået praksisklinikkerne fyldt op, og det bekræfter regionens vurdering af behovet for at åbne dem, siger han.

Lang vej til lægen

Kristina Poulsen er en af de patienter, der har benyttet praksisklinikken på Amager Hospital. Selvom der er udsigt til at blive behandlet af forskellige læger i praksisklinikken frem for én fast, føler hun sig lige så tryg som hos en normal praktiserende læge.

- Det er jo også læger, der arbejder her, så jeg synes ikke, det gør nogen forskel, siger hun.

En anden patient, Zane Evkovske, blev tilmeldt praksisklinikken, da hendes praktiserende læge gik på pension, og der ikke var en læge til at overtage praksissen. Hun er glad for det nye tilbud, men ærgrer sig over, at hun fra sit hjem i Valby har fået en del transporttid.

- Det er for langt væk. Før i tiden brugte jeg et kvarter på at komme til læge, og i dag har jeg brugt en time på transport for at komme hertil, siger hun.

Praktiserende læger frygter for kvaliteten

Men selvom patienterne er positive, så er det vigtigt at holde fast i, at praksisklinikkerne er et midlertidigt tilbud, mener formanden for de praktiserende læger i hovedstaden, Karin Zimmer.

- Vi ser på praksisklinikkerne som et nødtilbud og ikke en løsning, vi synes er særlig langsigtet.

For patienterne er det en kvalitetsforringelse at komme hos en praksisklinik frem for en traditionel lægepraksis, mener hun.

- Praksisklinikkerne kan ikke tilbyde fast lægetilknytning, det kan kun blive midlertidigt, og det, synes vi over tid, er et problem for patienterne, siger hun.

Den personlige læge er måske fortid

Men i konsultationen hos praksisklinikken på Amager Hospital er læge Bettina Poulsen ikke i tvivl om, at patienterne får en lige så god behandling hos hende som hos en enhver anden praktiserende læge.

- Jeg arbejder på samme måde, som jeg gjorde i min egen klinik. Herinde i min konsultation har det ikke noget med hospitalet at gøre, det er kun når man åbner døren og kigger ud.

Hun oplever, at en del patienter spørger, om hun er deres personlige, faste læge.

- Det må jeg jo sige, at jeg ikke er. Men der er jo efterhånden rigtig mange praktiserende lægeklinikker, hvor der er flere læger om at dele klinikken og meget personale, der ser patienterne. Og de fleste patienter ved godt, at det at have sin egen personlige læge ikke er så almindeligt mere, siger hun.

For at sikre lægedækningen i fremtiden besluttede Region Hovedstaden for nyligt at oprette 11 nye lægekapaciteter frem mod 2020.

Facebook
Twitter