Efter psykiatriaftale: ’Jeg drømmer om, at jeg ikke længere skal være svingdørspatient’

Det er ikke sikkert, at alle patienter vil mærke en forskel, vurderer overlæge.

Heidi Kongedam Nielsen har det seneste halve år været indlagt fire gange på Psykiatrisk Center Nordsjælland. Hun drømmer i dag om en psykiatri, hvor patienter ikke skal føle, at de bliver udskrevet for tidligt. (Foto: © (Privat foto), (c) privatfoto)

I morgen skal Heidi Kongedam Nielsen udskrives fra Psykiatrisk Center Nordsjælland, hvor hun er indlagt for fjerde gang siden april i år. Hun har flere diagnoser, og en af dem er paranoid skizofreni.

- Jeg har haft rigtig mange selvmordstanker og selvskadetrang. Når jeg har det skidt, får jeg også psykose-symptomer, som kan være, at jeg hører stemmer, fortæller hun.

Heidi Kongedam Nielsen er 29 år, og hun har de seneste 10 år været tilknyttet Region Hovedstadens Psykiatri. Hun håber, at den nye psykiatriaftale forbedrer forholdene for patienterne.

- Jeg drømmer om, at der kommer mere tid til patienterne, og at der kommer ekstra personale på afdelingerne, så psykiatrien ikke bare er opbevaring af patienter, men behandling af dem, lyder det fra hende.

Med psykiatriaftalen er et bredt flertal af Folketingets partier blevet enige om, at psykiatrien skal løftes med 450 millioner kroner næste år, og derefter 500 millioner kroner om året.

Men selvom det kan lyde af mange millioner, er det ikke sikkert, at aftalen kommer til at gøre en forskel for en stor del af patienterne.

Det vurderer Christian Legind, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Psykiatrisk Selskab og overlæge i psykiatrien i Region Hovedstaden.

- Pengene bliver fordelt på rigtig mange områder, og derfor vil der være nogle, der mærker en forskel, men det er ikke sikkert, at det er alle, siger han.

Ikke klar til udskrivelse

Heidi Kongedam Nielsen har det seneste halve år oplevet, at hun flere gange er blevet udskrevet fra en psykiatrisk afdeling, før hun selv synes, at hun var klar.

Tilbage i maj blev hun mod sin vilje udskrevet til trods for, at hun frygtede, at hun ville tage sit eget liv.

Mindre end fem timer efter udskrivelsen kom hun akut på hospitalet. Her vurderede læger, at hun havde en ”øget selvmordsrisiko”, og derfor måtte hun indlægges igen. Det fremgår af hendes sundhedsjournal, som DR har fået adgang til.

- Jeg drømmer om, at jeg ikke skal være svingdørspatient, siger hun og fortsætter:

- Vi kæmper for at få hjælp til at blive behandlet, og sådan bør det ikke være, når vi har henvendt os til psykiatrien. Man skal ikke kæmpe for at få hjælp, mens man kæmper for at overleve, siger Heidi Kongedam Nielsen.

Se video: Heidi Kongedam Nielsen optog sig selv den 26. august, da hun stod til at blive udskrevet. Denne gang valgte Psykiatrisk Center Nordsjælland at forlænge indlæggelsen.

Heidi Kongedam Nielsens oplevelse er langt fra et enkeltstående tilfælde, lyder det fra Christian Legind, der dog ikke kan udtale sig om den konkrete sag.

Han har selv været med til at udskrive patienter for tidligt, og henviser til en undersøgelse, der viser, at det lige nu er virkeligheden for mange overlæger på landets psykiatriske afdelinger.

- Når det kommer til for tidlige udskrivelser er det ikke sikkert, at aftalen i første omgang vil gøre en forskel, siger han.

Aftale om psykiatriplan

Sundhedsstyrelsen afleverede i januar måned et fagligt oplæg med 37 anbefalinger til en bedre psykiatri. Anbefalinger der vil koste 4,5 milliarder kroner om året.

Derfor er der stadigvæk lang vej igen, når der lige nu kun er sat 500 millioner kroner af om året, lyder det fra Christian Legind.

- Det er klart, at når der er afsat 10 procent af, hvad man har brug for, så mangler der stadigvæk en del, siger han.

På et pressemøde i går lød det fra Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at aftalen er den rigtige, fordi den især fokuserer på børne- og ungepsykiatrien.

- Det her er et reelt løft af psykiatrien, og det er ikke det sidste løft af psykiatrien, det er kun det første løft i en 10-årsplan, lyder det fra ministeren.

  Manglende tillid til psykiatrien

  For første gang siden april føler Heidi Kongedam Nielsen sig nu klar til at blive udskrevet i morgen, men det seneste halve års indlæggelser og udskrivninger har sat sit præg.

  - Det har den konsekvens, at mine pårørende og jeg ikke stoler på psykiatrien. To gange det seneste halve år er jeg blevet indlagt igen indenfor tre dage efter udskrivelsen. Sidste gang forsøgte jeg at tage mit eget liv, fortæller hun.

  Heidi Kongedam Nielsen gør sig i dag klar til at blive udskrevet, og for første gang i et halvt år føler hun sig nu klar. (Foto: © (Privat foto))

  Mens Christian Legind ikke tror, at psykiatriplanen nu og her vil betyde det store for patienter som Heidi Kongedam Nielsen, så er det hans ønske, ligesom det er hendes, at hun i fremtiden ikke skal føle sig som en svingdørspatient.

  - Man ville jo ikke gøre det samme på kræftområdet, hvor man kun tilbyder den tredje- eller fjerdebedste behandling, fordi man mangler ressourcer, så jeg håber, at man kommer op på det rigtige niveau de næste 10 år, siger han.

  Hverken Region Hovedstaden eller Psykiatrisk Center Nordsjælland, hvor Heidi Kongedam Nielsen er indlagt, har ønsket at kommentere hendes sag.

  Kæmper du selv med selvmordstanker, kan du kontakte Livslinien på 70 201 201.