Efter ti års test: Digital teoriprøve stadig ikke klar

Ifølge Dansk Kørelærer-Union er systemet i den lange testperiode blevet så forældet, at man må udvikle et nyt.

En digital teoriprøve adskiller sig fra den traditionelle teoriprøve ved, at eleven i sit eget tempo kan gennemgå de 25 spørgsmål, prøven består af, inden for 25 minutter.

Når landets køreskoleelever skal testes i ubetinget vigepligt, færdselstavler og vejens forløb, foregår det stadig med pen og papir.

Det sker på trods af, at man siden 2010 har testet et nyt digitalt system, der skulle erstatte de efterhånden slidte DVD-serier, som man bruger i dag.

I Dansk Kørelærer-Union har de længe set frem til en opgradering af den traditionelle teoriprøve.

- Vi er i flere år blevet stillet i udsigt, at der snart ville komme et nyt system til at afvikle teoriprøver. Vi har i dag stadig billeder hos politiet, hvor man ikke kan se, om der er rødt, gult eller grønt (fordi billederne er så grynede, red.), siger Bent Grue, landsformand for Dansk Kørelærer-Union.

Det har længe været planen, at den gamle prøveform skulle moderniseres og skiftes ud med et digitalt system.

Derfor begyndte Rigspolitiet tilbage i 2010 at teste et nyt digitalt prøvesystem i Hillerød og Køge. Men efter de mange års test er systemet stadig ikke rullet ud til resten af landet.

Ifølge Bent Grue fra Dansk Kørelærer-Union er tiden nu løbet fra den digitale prøveform i den lange testperiode.

- Systemet er så gammelt nu, at det lever på pumperne. Det betyder, at der er en risiko for, at det bryder sammen. Jeg ved, at det flere gange er gået ned til prøverne, hvor eleverne er blevet sendt hjem igen og må gå til en ny prøve, hvis de vil tage den digitalt, siger Bent Grue.

Køreskoleelev: Den gamle prøve gav mig en tvivl

En digital teoriprøve adskiller sig fra den traditionelle teoriprøve ved, at eleven i sit eget tempo kan gennemgå de 25 spørgsmål, prøven består af, inden for 25 minutter.

I den traditionelle teoriprøve bliver spørgsmål og svar læst op én gang, hvorefter billedet bliver skiftet.

Det er stressende, mener køreskoleelev Mika Bengtson.

Mika Bengtson synes det er på tide, at der indføres en ny digital teoriprøve. (Foto: © Stine Schmidt Jørgensen, (c) DR)

- Det var helt latterligt på et tidspunkt, hvor vi øvede prøven. Jeg begyndte at tvivle på mig selv tre-fire-fem gange, hvor jeg havde siddet og sat krydser, slettet dem og sat nye krydser. Man kunne næsten ikke se, hvad jeg havde svaret til sidst, og jeg kunne heller ikke finde rundt i det. Og det er jeg selvfølgelig nervøs for sker til den rigtige teoriprøve, siger Mika Bengtson.

Han vil derfor foretrække den digitale teoriprøve, men han skal i stedet tage den traditionelle teoriprøve i Valby, hvor der ikke er mulighed for at tage den digitale.

Ifølge Bent Grue, landsformand for Dansk Kørelærer-Union, er det netop muligheden for at besvare teoriprøven i sit eget tempo, der er en af de helt store fordele.

- Vi har mange tosprogede elever, der har glæde af det. Men vi har også elever, der er ordblinde og har svært ved noget, der går for stærkt, og for dem kan det være en kæmpe fordel, siger Bent Grue.

Venstre: Det handler om trafiksikkerhed

Christiansborg finder politikerne det problematisk, at Rigspolitiet ikke er nået længere med digitaliseringen.

- Vi skal følge med tiden. Det er vigtigt, at vi har den sidste nye metode og teknologi inden for teoriprøver. Det handler dybest set om trafiksikkerhed i Danmark, siger Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører fra Venstre.

Heller ikke Dansk Folkeparti forstår, hvorfor det har taget så lang tid at teste det nye system, uden der er sket noget.

- Man må lidt humoristisk sige, at det i hvert fald er en grundig test. Men det lyder også lidt absurd, hvis man skal teste noget forholdsvist simpelt i ti år, før man kommer frem til en konklusion, siger Dansk Folkepartis færdselsordfører, Dennis Flydtkjær.

Rigspolitiet har ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser i et skriftligt svar, at det ikke har været tanken, at det skulle tage så lang tid at udvikle et nyt digitalt teoriprøvesystem.

Processen er ifølge Rigspolitiet blevet forsinket, da man afventer en revision af køreuddannelses-området fra Færdselsstyrelsen.

Styrelsen afviser dog kritikken og påpeger, at man først overtog reguleringen af køreuddannelsen fem år efter, at afprøvningen af det digitale prøvesystem, var begyndt.