Efter Vinge-kaos: Sådan vil politikerne finde pengene

Især besparelser på drift og vedligeholdelse skal lukket millionhul i Frederikssund kommunekasse.

Det er et forfejlet salg af byggerettigheder her i det kommende Vinge Centrum, der har givet det store underskud i kommunekassen. (Foto: Henning Larsen Arkitekter og Tredje Natur. © Henning Larsen Arkitekter og Tredje Natur.)

En ny spareplan i Frederikssund kommune vil få konsekvenser for cykelstier, idræts- og spejderfaciliteter, efteruddannelse af medarbejdere og generel vedligeholdelse af kommunen.

Spareplanen kommer efter et forfejlet salg af såkaldte byggeretter i byprojektet Vinge Centrum, hvor Frederikssund Kommune nu mangler 163 millioner kroner i kassen - heraf skulle politikerne med spareplanen finde 100 millioner kroner.

Politikerne havde lovet, at der ikke ville blive skåret på velfærd - og har blandt andet undgået både at skære i vikartimer og dropper punktet om først at genbesætte stillinger efter tre måneder.

Nu er Økonomiudvalget i Frederikssund kommune kommet frem til, hvor der så ellers skal spares. Det viser et referat fra et økonomiudvalgsmøde afholdt onsdag i Frederikssund kommune.

Pengene skal blandt andet findes ved at sælge ud af kommunens ejendomme og grunde. Her er målet at få indtægter for 31,9 millioner kroner.

Men den løsning kan være uholdbar, siger Roger Buch, kommunalforsker hos Danmarks Medie - og Journalisthøjskole.

- Det er en meget usikker metode, for der er ingen garanti for, at man kan sælge grunde og ejendomme i det omfang og i et tilstrækkeligt tempo.

Desuden bliver opsparingen til fremtidige tjenestemandspensioner droppet næste år, og på den måde skal kommunen hente 8 millioner kroner.

Sparekataloget afslører også, at kommunen vil spare på det, der hedder driftsudgifter. Det er for eksempel udgifter til asfalt, ekstra rengøring, vinduespudsning og vedligeholdelse af kommunens bygninger.

Men ved at spare på vedligeholdelse, så kan kommunen risikere flere økonomiske problemer.

- Hvis man ikke laver nødvendige renovering- og vedligeholdelsesprojekter, så kan man løbe ind i endnu større udgifter, fordi problemerne med bygningerne er blevet forværret, vurderer Roger Buch.

Derudover kan medarbejderne i kommunen ikke se frem til efteruddannelse, hvor politikerne også vil indhente penge til at dække hullet i kassen.

Den sidste store post, der skal sørge for, at kommunen alt i alt finder besparelser for 99,4 mio. kr. næste år, er en midlertidig opbremsning af budgetterede udgifter, lyder det.

Ifølge det sparekatalog, som DR København har set, dækker det punkt blandt andet over Kulhuse-cykelstien, idræts - og spejderfacilitetspuljen og en landsbypulje.

Byrådet skal vedtage økonomiudvalgets indstilling onsdag i næste uge.

Facebook
Twitter