Eftertragtede spisefisk står som sild i en tønde

De danske sildebestande har det godt i øjeblikket, og det betyder enorme sildestimer i blandt andet Øresund.

Den danske sild har det så godt, at marinbiologer har opdaget stimer på 20x5.000 meter.

Den danske sild stortrives for andet år i træk, og det betyder enorme sildestimer i vore farvande. Marinbiologer melder om kilometerlange stimer i blandt andet Øresund.

En af de væsentligste grunde til sildens talstærke tilstand er, at de ikke er blevet fanget i trawl og noter i Skagerak og Kattegat, og derfor er store stimer af øresundssild på vej til at gyde.

- Det er absolut gode nyheder. Sidste år var et godt sildeår, og 2015 ser ud til at blive lige så godt, siger marinbiolog Jens Peter Jeppesen fra Øresundsakvariet.

Fiskestimer blokerer for måleudstyr

Nogle steder står sildene så tæt, at de ligefrem blokerer for marinbiologernes måleudstyr:

- Når vi sejler ud for at lave målinger, er der steder, hvor vi slet ikke kan se havbunden i Øresund. På områder hvor havdybden er 40 meter, kan vores apparater kun måle seks meter ned, fordi sildestimerne er så store, siger Jens Peter Jeppesen.

Han håber, at sildebestanden betyder, at der vil komme danske sild på julebordet. Det er ellers typisk udenlandske sild, der havner på platten herhjemme.

Fiskere kan tage hundredvis af sild

Det er flere hundrede tusinde tons sild i de største stimer, man har målt i Øresund, fortæller Jens Peter Jeppesen:

- Forestil dig en stime, der er op til fem kilometer lang og 20 meter dyb, så har du et billede af, hvor store sildestimerne i Øresund er, siger han.

- En rigtig god sportsfisker kan fange mellem 300 og 500 sild på en dag, og en søndagsfisker vil kunne fange et par hundrede fisk. Det er nemt og det er underholdende, siger Jens Peter Jeppesen, der opfordrer alle til at tage på sildefisketur med en kutter på Øresund.