Akuttelefonen har siden sin begyndelse i 2014 været kritiseret for blandt andet ventetider, fejlbehandling og senest for ikke at have nok speciallæger i almen medicin ansat.
Mange af problemerne skal ses i lyset af den konflikt, der opstod, da Region Hovedstaden ikke længere ville lade de praktiserende læger drive og styre vagtlægetelefonen.
Det førte til en boykot fra lægernes side, og det har betydet, at regionen har haft svært ved at hyre praktiserende læger med speciale i almen medicin.
Men stridsøksen bør begraves nu, lyder opfordringen fra Frede Olesen, professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.
- Vi er i en situation nu, hvor man ud fra faglige hensyn må sige, at nu skal der findes et forlig, siger Frede Olesen.
Budskabet kommer i kølvandet på, at DR P4 København i denne uge har kunnet fortælle, at regionen har ansat læger fordelt på 32 forskellige specialer - eksempelvis plastikkirurger, hudlæger og gynækologer - for at have nok personale på akuttelefonen.
Og den personalesammensætning er langt fra god nok, mener flere eksperter - herunder Frede Olesen.
- Man kan godt have en vis betænkelighed ved, at der er så mange andre specialer, som i tankegang og sygdomsmønstre er meget langt fra dagligdagen, siger han.
I den forbindelse erkender Region Hovedstaden også, at man gerne så flere speciallæger i almen medicin, men at det er besværliggjort af konflikten med PLO.
- Eftersom vi stadigvæk bliver mødt af, at hvis man ikke kan bestemme det hele, så vil man ikke være med, så er det svært at komme videre, siger Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden.
Netop derfor skal der en mægler på banen, så konflikten kan løses, mener Frede Olesen, og hos PLO Hovedstaden er formand Karen Zimmer ikke afvisende over for, at en mægler kan være en løsning.
- Det vil jeg ikke afvise, men det kræver selvfølgelig, at begge parter har noget at byde ind med, siger hun.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) melder ikke sig selv som mægler, men siger i et skriftligt svar, at:
- Dialog er altid godt, og derfor vil det være et skridt i den rigtige retning, hvis Region Hovedstaden og PLO sætter sig sammen for at løse akuttelefonen 1813s nuværende udfordringer.
Allerede i april måned meldte den fungerende sundhedsminister ud, at der skal laves et serviceeftersyn af 1813 og de øvrige regioners vagtordninger.