Ekspert: Der kommer aldrig et ungdomshus som Jagtvej 69 igen

Det var ikke kun et ungdomshus, der blev fjernet ved rydningen af Jagtvej 69. Det var slutningen på en ungdomsgeneration af aktivister, lyder vurderingen fra ungdomskulturforsker.

Aktivisterne barrikaderede Jagtvej med bål lige foran Ungdomshuset op til rydningen af huset d.1 marts 2007. (Foto: Mikkel Inumineq Jørgensen © DR)

I dag er det ti år siden, politiet gik ind i Ungdomshuset på Jagtvej 69 for at rydde det med helikopter, tåregas og kampklædte betjente.

Og med rydningen fjernede man permanent ungdomshusets aktivistiske og autonome kultur, som var blevet opbygget over 30 år.

- Jagtvej er fra en periode, hvor kampen for egen autonomi og opgør med myndigheder, var central for en stor gruppe unge, mens på Dortheavej gælder det for en gruppe unge om at udforme deres egen spændende livshistorie, forklarer Johannes Andersen, ungdomskulturforsker ved Aalborg Universitet.

I et år efter rydningen var unge massivt på gaden og demonstrerede, før de blev tildelt et nyt Ungdomshus på Dortheavej 61 i Nordvest-kvarteret i København.

- Det er en ny generation, som er derude, men det er den samme politik og den samme kultur, der lever videre derude nu, siger Marco Malcorps, som var fast bruger af det nedrevne Ungdomshus på Jagtvej 69.

Men ifølge Johannes Andersen, så er det ikke helt den samme gruppe unge, man finder i det nye ungdomshus.

- Unge i dag er ikke specielt optaget af at være aktivister og på den måde i grupper opbygge en autonome kultur, som er med til at lægge afstand fra det omliggende samfund, forklarer han og forsætter:

- Hvis der er nogen tilbage, så er det i hvert fald virkelig få, og de er ikke synlige i det offentlige rum.

Det har de også oplevet hos Københavns Politi.

- Der kom flere mennesker, der kom flere forskellige grupper og festerne var mere larmende, og det oplever vi ikke ude på Dortheavej, siger Jakob Vilner, der er vicepolitiinspektør hos Københavns Politi.

Også hos SSP, der forebygger kriminalitet blandt unge, har de mærket samme skift.

- Det var jo i bund og grund styret af nogle hardcore autonome, og det er ikke tilfældet på Dortheavej, fortæller Tommy Laursen, der er Sekretariatschef hos SSP.

Den nye styring af huset har gjort, at SSP ikke har nogen interesse i huset længere.

- Vi har ingen indsats på Dortheavej, og det vi hører, det er, at man har en god dialog med naboer og dem, der kommer i huset, forklarer Tommy Laursen.

P4 København har forsøgt at få en kommentar fra en af de nye brugere af Ungdomshuset på Dortheavej, men det har ikke været muligt.

Facebook
Twitter