Ekspert: Færre anbringelser kan være en glidebane

Færre børn bliver anbragt efter ny strategi. Den kan dog ende i for sene anbringelser, frygter ekspert.

Det kan få alvorlige følger, hvis børn bliver anbragt for sent, advarer ekspert. (Foto: Mushanga © Stock.xchng)

Det kan ende som en spareøvelse, der går ud over børnene, når kommuner støtter børnefamilier med problemer i stedet for at anbringe børnene.

Det mener Ebbe Lorenzen, der er generalsekretær i organisationen Livsværk og ekspert i Børnesagens Fællesråd.

Færre børn i hovedstadsområdet bliver anbragt uden for hjemmet end tidligere, fordi kommunerne satser på forebyggelse i stedet for anbringelse af børnene.

Den strategi kan gå ud over nogle børn, der har behov for at blive anbragt, mener Ebbe Lorenzen.

- Det kan for nogle kommuner blive en spareøvelse. Jeg støder også på sager rundt omkring, hvor man ikke har grebet ind i tide. Måske mest af et økonomisk henseende, snarere end et anbringelsesmæssigt hensyn, siger han.

De forebyggende indsatser har ellers betydet, at antallet af afgørelser om anbringelse med samtykke fra forældrene er halveret på otte år. I 2013 var der 516 kommunale afgørelser i hovedstadsområdet, viser et udtræk fra Ankestyrelsens anbringelsesstatistik.

Ebbe Lorenzen anerkender, at der er sket meget positivt på området. Alligevel frygter han, at kommunerne kan føle sig fristet til at fravælge anbringelsesmetoden, fordi den er dyrere.

Det kan få alvorlige følger, hvis børnene bliver fjernet for sent.

- Børnene vil få nogle svigt med sig i livet, hvis man ikke bliver anbragt eller får hjælp i tide. For nogle af børnene bliver det svært at gøre skolen færdig.

- For andre vil sociale relationer være svære, eksempelvis at stifte familie eller få børn, siger Ebbe Lorenzen.

Anbringelser udenfor hjemmet koster kommunerne titusindvis af kroner hver måned, fordi børn og unge skal passes døgnet rundt.

Kommunernes Landsforening afviser dog, at det forebyggende arbejde er spareøvelse. Tina Wahl, der er kontorchef i Center for Social og Sundhed i KL., anerkender dog, at kommunerne kigger på økonomien.

- Vi kan se, at vi arbejder bedre, hvis vi arbejder tættere på familien. Det kan på kort sigt være en dyrere løsning, men på længere sigt skulle det gerne give en bedre økonomi, siger Tina Wahl.

Facebook
Twitter