Ekspert: Politiske holdninger kan ikke koste dig jobbet

Frontfiguren i Pegida, skolepsykolog Nicolai Sennels, må mene, hvad han vil. Bare det ikke går ud over hans patienter, siger professor Søren Højgaard Mørup.

Her ses Nicolai Sennels (i midten) under en tidligere Pegida-demonstration. (Foto: © Liselotte Sabroe, Scanpix)

Det er ikke fyringsgrundlag at være politisk aktiv, slår professor i offentlig ret fast i Berlingske.

Der bliver ellers sået tvivl om fagligheden hos skolepsykolog og talsmand for islamkritiske Pegida, Nicolai Sennels, efter hans kolleger ifølge avisen har sendt en klage til Københavns Kommune.

Men Nicolai Sennels politiske holdninger kan ikke i sig selv give ham en fyringsseddel, siger professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet, Søren Højgaard Mørup.

- Det, man har ret til, er ytringsfrihed som privatperson. Så længe man holder sine ytringer og sit arbejde for sig, så kan man ikke afskediges på grund af sine holdninger, siger han.

Man må ikke forskelsbehandle

Nicolai Sennels har blandt andet udtalt, at han i sit arbejde som psykolog er blevet klar over, at man ikke kan opfordre en muslim til at lægge sin vrede fra sig.

Men det er ikke et problem at have den slags holdninger, før det har direkte konsekvenser for hans patienter, siger Søren Højgaard Mørup.

- Man må som embedsmand i sine afgørelser ikke lægge vægt på, om folks politiske tilhørsforhold passer med ens eget. Det må man selvfølgelig ikke blande sammen, siger han.

Sennels føler sig bagtalt og chikaneret

Nicolai Sennels kalder kritikken fra kollegerne et angreb på offentligt ansattes ytringsfrihed.

- Presset på ytringsfriheden eksisterer desværre på mange arbejdspladser, hvor man risikerer at blive bagtalt, chikaneret eller frosset ud, siger han til Berlingske.