Eksperter er bekymrede: It-problemer skaber tvivl om patienters medicinkort

Problemer med det udskældte it-system Sundhedsplatformen betyder, at der er opstået tvivl om, hvorvidt flere patienter på Sjælland har fået opdateret deres medicinkort.

Fejlen fra februar blev rettet med en ny opdatering af Sundhedsplatformen natten til d. 3. juli. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Hvis du har været hospitalsindlagt, så er det meningen, at din egen læge eller personalet på dit plejecenter skal kunne orientere sig i dit medicinkort (FMK), om hvorvidt der er blevet ændret på din medicinering.

Men problemer med en opdatering af det udskældte it-system Sundhedsplatformen førte i marts til, at der opstod problemer med opdateringen af medicinkortet for tredje indlagte patient i Region Hovedstaden.

Det fremgår af et mødereferat fra Region Hovedstaden. Problemet ramte også 30 procent af de indlagte patienter i Region Sjælland.

Problemet betyder, at din egen læge eller dit plejepersonale ikke kan se i dit medicinkort, om du har fået udskrevet medicin under din indlæggelse.

- Hvis du bliver udskrevet med forkerte oplysninger på dit medicinkort, kan du blive fejlmedicineret og overmedicineret, og du kan få medicin, som ikke harmonerer med det, som du måske stadig tager, selvom det ikke står i FMK, siger Anders Beich, som er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

Hos Region Hovedstaden mener Thomas Dalsgaard Clausen, overlæge og sektionschef ved Sundhedsplatformen, ikke at fejlen kan have medført, at patienter har fået forkert medicin:

- Jeg kan ikke forestille mig, at der har været en risiko for fejlmedicinering som følge af ændringen efter opgraderingen af Sundhedsplatformen i februar, siger han.

Ændringen betød, at patientens medicinkort i nogle tilfælde ikke fremstod som opdateret, selv om det rent faktisk var opdateret og retvisende, forklarer Thomas Dalsgaard Clausen:

- Medicinkortet stod ikke som ajourført, hvis der blev givet medicin til patienten under indlæggelse, fx smertestillende medicin eller antibiotika, også selvom patienten ikke skulle tage medicinen efter udskrivelse. Dette er der nu rettet op på, siger han.

'I den grad uacceptabelt'

Regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for Liberal Alliance og overlæge og professor på Herlev Hospital Jacob Rosenberg er mildest talt ikke tilfreds.

- Det er i den grad uacceptabelt, for det er potentielt meget alvorligt, siger han.

Hos Praktiserende Lægers Organisation Hovedstaden er det ikke første gang, at man oplever problemer med medicinkortet i forbindelse med Sundhedsplatformen, forklarer formand og praktiserende læge Karin Zimmer:

- Det understøtter for mig den opfattelse, vi har af, at det er et problematisk værktøj, som lægerne har fået stillet til rådighed på sygehusene, siger hun og tilføjer, at det betyder noget for patientsikkerheden, hvis der er tvivl om medicineringen.

Jacob Rosenberg har længe ønsket en afviklingsplan for Sundhedsplatformen, og dette er for ham blot endnu et argument for at afvikle it-systemet.

- Det bekræfter bare, at Sundhedsplatformen er et alt for kompliceret stykke værktøj, og det gør, at der opstår nye fejl og nye problemstillinger, siger han.

Fejl rettet efter fem måneder

Fejlen fra februar blev rettet med en ny opdatering af Sundhedsplatformen natten til d. 3. juli, og det skal gerne sørge for, at man snart når op på niveauet fra tidligere, siger Thomas Dalsgaard Clausen.

- Min forventning er, at vi når niveauet fra december måske allerede i juli, men senest i august, siger han.

Årsagen til, at der først rettes op på det nu, er ifølge Thomas Dalsgaard Clausen, at opdateringen fra februar også medførte andre problemer:

- Der har været en afklaringsanalyse, hvor vi i starten fokuserede meget på det nye design, og det skulle vi også, for det voldte andre og vigtigere problemer end det med FMK, siger han.

OPDATERING: Tidligere fremgik af artiklen, at Det Fælles Medicinkort ikke var blevet opdateret. Det er siden blevet rettet, så det nu fremgår, at praktiserende læger og plejepersonale ikke kan se, at FMK er blevet opdateret. Siden udgivelsen af artiklen er der desuden blevet tilføjet et citat, hvor Region Hovedstaden afviser, at it-problemet kan give risiko for fejlmedicinering.