Eksperter: Imam-udtalelse kan være strafbar

Ifølge professor i strafferet kan en hadfuld udtalelse fra en imam under en fredagsprædiken i marts godt straffes.

Imamen Mundhir Abdallah holdt i marts en prædiken i moskeen på Heimdalsgade. Siden er en optagelsen af talen lagt på nettet, hvor det fremgår at imamen ved hjælp af et citat opfordrede til drab på jøder.

Den prædiken, som imamen Mundhir Abdallah holdt i moskeen i Heimdalsgade på Nørrebro, kan ses som indirekte opfodring til drab, vurderer Thomas Hoffmann, der er professor i koran- og islamstudier ved Københavns Universitet.

- Det er ikke så meget den hellige tekst i sig selv, selvom den kan være grov nok, men det er koblingen til den aktuelle Israel-Palæstina konflikt, der gør sagen betændt, siger han.

Ifølge Jørn Vestergaard, professor i strafferet på Københavns Universitet, kan udtalelsen godt straffes.

- Udtalelsen forekommer mig at være en klar overtrædelse af strl. § 266 b (”racismeparagraffen”) og den nye § 136, stk. 3 (”imamparagraffen”), siger han og fortsætter: - Det fritager ikke for ansvar, at man gør andres ord til sine egne eller citerer fra et skriftsted, når meningen klart er at tilslutte sig og formidle budskabet, siger han.

Fredagsprædiken, der blev holdt tilbage i marts i Masjid Al-Faruq-moskéen på Nørrebro, har fået Det Jødiske Samfund til at kontakte politiet, skriver Kristeligt Dagblad.

Under prædikenen citerede imamen en såkaldt hadith, der betegnes som en kort beretning om den muslimske profet Muhammeds handlinger eller udtalelser, der opfordrede til drab på jøder. Og det kan straffes vurderer Thomas Hoffmann.

- Den aktualisering, der er her, det har det danske retssystem altså tidligere takseret som strafbart, så det er muligt, at den her udtalelse også er det, siger han.

Prædikenen med imamen blev holdt den 31. marts, og en videooptagelse er siden lagt på nettet. Og netop publiceringen, og at talen holdes i det offentlige rum, er kernen i sagen, mener Thomas Hoffmann.

- Blev det her bare sagt blandt venner, eller råbt en enkelt gang på gaden, ville det nok ikke være strafbart. Men intentionen her, er jo at det skal ud til en bredere kreds, siger Thomas Hoffmann.

Det er endnu ikke lykkedes DR at få en kommentar fra Masjid Al-Faruq-moskeen på Nørrebro.