Eksperter om ny udligning: Hjælper ikke, hvis kommunen kommer i krise

Uanset om en kommunes økonomiske situation ændrer sig, er pengene fordelt, vurderer eksperter.

Den nye reform betyder ifølge eksperter, at kommuner, der før var velstillede, ikke pludselig kan ændre status.

For en uge siden præsenterede regeringen langt om længe det nye udligningssystem. Et system, som skal skabe mere ligevægt blandt landets 98 kommuner, og hvor det især er København og de nordsjællandske kommuner, der betaler til kommunernes udligning.

Det nye system betyder blandt andet, at hvis der sker noget uventet i fremtiden, som rammer kommunen på pengepungen, så er det ikke sikkert, at der er hjælp at hente.

Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter.

Systemet er nemlig blevet langt mere forudsigeligt, forklarer Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

- Man har låst en række kriterier sådan, at uanset om kommunernes situation ændrer sig, er pengene fordelt en gang for alle, siger han.

Kriterierne
betyder blandt andet, at der ikke tages højde for, hvis for eksempel en kommune mister en stor arbejdsplads, eller kommunen rammes hårdt af en nyopstået krise - som eksempelvis coronakrisen.

Den forklaring bakker Kurt Houlberg, der er professor i kommunaløkonomi ved

VIVE
- Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, op.

- De fastlåste kriterier er problematiske i forhold til at tage højde for fremtidige ændringer i kommunernes situation. Hvis man én gang vurderes som en udsat kommune, vil man blive ved med at være det. Og omvendt, hvis man vurderes til ikke at være udsat. Det er ufleksibelt, siger han.

Låst fast på gamle tal

I Helsingør er de bekymrede for det nye system. Coronakrisen har nemlig efterladt kommunen i en stor usikkerhed om fremtiden.

- Vi lever af turister og gæster, og når alt har været lukket ned, betyder det rigtig meget, hvordan vi lander på benene efter coronakrisen - og endnu mere efter det nye udligningssystem, siger Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune (K).

- Jeg bliver bekymret, hvis det viser sig, at man har låst sig fast på nogle gamle tal fra før coronatiden, og så viser det sig, at der er nogle kommuner, der er ramt meget hårdere end andre, siger hun.

Per Nikolaj Bukh peger på Tårnby Kommune som en anden kommune, der kan blive ramt af det nye mere fastlåste udligningssystem.

Kommunen er meget afhængig af Københavns Lufthavn, som kan blive hårdt ramt af

arbejdsløshed
under coronakrisen. Sker det, er der ifølge professoren ingen hjælp at hente i det nye system.

- Selvom man om tre-fire år skulle være i en situation, hvor man ligger anderledes på

kriterierne
, som ville have givet 30, 40, 50 millioner i kommunekassen, så får man det alligevel ikke med det nye system, siger han.

Minister: Systemet er retfærdigt

Der bliver taget højde for udsving i kommunerne, mener man i regeringen.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er ikke enig i, at systemet ikke hjælper i krisetider.

Det siger hun i et skriftligt svar til

DR
.

- Vi omfordeler over 19 milliarder kroner efter kriterier, som udvikler sig med situationen i kommunerne, skriver hun og tilføjer:

- Vi har styrket den forsikringsordning, som hjælper kommuner med stigning i ledigheden. Udligningsreformen tager højde for, at nogle kan opleve store udsving (...), står der blandt andet i svaret.

Facebook
Twitter