Elcyklen gjorde Charlottes krop fem år yngre på en måned

Der kan være store sundhedsgevinster at hente ved at skifte bilen ud med en elcykel, viser et nyt forsøg med ni pendlere.

De ni pendlere, som i en måned skiftede bilen ud med en elcykel, fik i alt skåret 19 år af deres kropsalder. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Du bliver sundere, hvis du dropper bilen og tager cyklen på arbejde - også selvom den har motor på.

Det er konklusionen i et nyt forsøg, hvor ni pendlere i hovedstadsområdet byttede tog og bil ud med en elcykel i en måned.

Pendlerne boede blandt andet i Allerød, Glostrup og Ganløse og havde mellem 10 og 35 kilometer til arbejde. Og målingerne før og efter måneden på elcyklen viste store forskelle hos forsøgspersonerne.

Det fortæller Julie Nielsen fra rådgivningsfirmaet Niras joblife, der gennemførte forsøget på supercykelstierne i hovedstadsområdet.

- Det gav dem generelt et bedre helbred. Deres blodtryksværdier blev bedre, og der skete en stigning i deres kondital, siger hun.

51-årige Charlotte Grant er en af de pendlere, som deltog i forsøget. Normalt kørte hun 14 kilometer i bil fra hjemmet i Ganløse til sin arbejdsplads i Ballerup. Men da hun i forbindelse med forsøget skiftede bilen ud med en elcykel, viste målinger, at hendes krop blev fem år yngre på den måned, forsøget varede. Det overraskede hende.

- Jeg tænkte, at det ville have meget mindre effekt, end hvis jeg cyklede på en almindelig cykel. Men jeg havde ikke tænkt på, at den distance, jeg cykler på elcyklen, er længere, og at jeg træder lige så hårdt i pedalerne som på en almindelig cykel, jeg kører bare hurtigere, fortæller hun.

Resultaterne har givet hende blod på tanden, så nu har hun selv anskaffet en elcykel.

- Blodtrykket går den rigtige vej, alt går den rigtige vej. Og det er meget motiverende, siger hun.

At elcyklen kunne reducere en persons kropsalder med fem år på bare en måned overraskede også Julie Nielsen.

- Man kan se, at selvom du får hjælp af motoren på elcyklen, og selvom du ikke knokler så meget, som du ville gøre på en almindelig cykel, så har det effekt, siger hun.

Den konklusion bakkes op af sundhedsprofessor Lars Bo Andersen fra Syddansk Universitet. For mens forsøget her var meget lille, viser mange andre studier samme tendens, fortæller han.

Og derfor skal man begynde at se elcyklen som et redskab til at forbedre folkesundheden generelt, mener han.

- En hel del mennesker, der ikke ville cykle, får mulighed for at cykle, så elcyklen udvider antallet af personer, der kan bruge cyklen som transportmiddel, forklarer han.