Elevatorboom i opgange: Flere ældre bygninger får installeret elevator

Flere borgere siger "nej tak" til turen op ad trapperne, og anskaffer sig en elevator.

Hans Jørgen Thomsen er glad for sin lejlighed på Østerbro, men han ser frem til, at andelsforeningen får tre elevatorer til en pris på lige godt 7,5 millioner. (Foto: Anne Diklev Pallesen © dr)

Trætte ben og tunge indkøbsposer gør det surt for Hans Jørgen Thomsen at slæbe sig op til Østerbro-lejligheden på tredje sal.

Derfor er han glad for, at byggeriet af en elevator i hans opgang er godt i gang.

- Det har været et stort problem for os, når vi har været ude at handle. Alt skal bæres op, og det kan godt være et problem, når man er kommet langt op i alderen, siger Hans Jørgen Thomsen, der er pensionist og ville være ked af at skulle flytte fra sin lejlighed på grund af trapperne.

Der er flere ældre beboere i Hans Jørgen Thomsens andelsforening, og der var også stor enighed om at stemme ”ja” til at få de tre elevatorer til en samlet pris på lige godt 7,5 millioner.

Firedoblet omsætning

Hans Jørgen Thomasen og hans naboer er langt fra alene. Der er nemlig godt gang i elevatorbyggeriet, lyder det fra tre elevatorfirmaer, som DR har talt med. Det er specielt i de større danske byer, at ordrebøgerne er fyldte.

Firmaet Altan.dk, der især sætter elevatorer op i Københavnsområdet, har i de sidste fire år firedoblet deres omsætning, og i år har de ansat syv nye medarbejdere for at kunne følge med.

- Der har været enorm ny efterspørgsel. Vi har haft meget travlt med at være ude og besøge andelsforeninger, ejerforeninger og udlejere, som er blevet nysgerrige efter at etablere en elevator, fortæller Søren Faebo, elevator-konsulent i Altan.dk.

Firmaet KONE, som har sat elevatorer på eksisterende bygninger siden 2014, har oplevet en vækst på 20 procent det seneste år.

Også det nystartede firmat MinElevator er "overvældet” over efterspørgslen. Efter små tre måneder har de tilbud ude for 20 millioner kroner og er ved at lukke aftaler om tre elevatorprojekter i Københavnsområdet.

- Interessen har været over forventning. Der er meget stor efterspørgsel, siger Niels Aalbæk Jensen, der er direktør for Salg og Marketing i firmaet.

Ældre og børnefamilier bliver i byen

Ifølge Tue Patursson, der er ekspert i byggetekniske løsninger hos Bolius, er det særligt to grupper, der efterspørger elevatorerne.

- Det er børnefamilierne, som skal slæbe børn, klapvogne og indkøbsvarer op ad trapperne. De har også et stort ønske om at få gjort hverdagen lidt lettere. Og så betyder en elevator, at ældre kan blive boende i deres lejligheder længe, forklarer Tue Patursson.

Det er netop derfor, at Hans Jørgen Thomsen ser frem til, at elevatoren i hans opgang kan indvies om et par måneder.

- Når vi får etableret de her elevatorer, så satser vi på at blive boende i vores lejlighed, indtil vi populært sagt skal bæres ud, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk