En mors sorg skal bremse radikalisering

Terrorens ofre skal møde unge på uddannelser og i fængsler, som er ved at blive radikaliseret. Sammen med pårørende til radikaliserede, skal de vække forsonende følelser.

I dag er det to år siden terrorangrebet mod Krudttønden og den jødiske synagoge i København. Nu skal et nyt projekt bekæmpe radikalisering. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

I dag er det to år siden terrorangrebet mod Krudttønden og den jødiske synagoge i København.

Og dagen bliver begyndelsen på et nyt samarbejde mellem Københavns Kommune og Finn Nørgaard Foreningen, der blev oprettet efter angrebet, der kostede Finn Nørgaard livet.

Målet er at få unge radikaliseringstruede til at skifte kurs og skabe dialog, siger Anna Mee Allerslev, der er beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

- Det er meget stærkt, når en mor til en søn, der er rejst til Syrien, fortæller, hvor megen sorg hun lever med. Det kan noget helt særligt, og gør indtryk på langt de fleste, siger Anna Mee Allerslev.

Pårørende: Et smukt projekt

Én af projektets deltagere er Lars Lundbye, der kendte Finn Nørgaard i mere end 25 år. Han har gennem Finn Nørgaard Foreningen allerede siddet ansigt til ansigt med radikaliserede unge.

- I første omgang er det meget grænseoverskridende. Det vækker angst og vrede. Men det er som healing at blive konfronteret med det og få en følelse af, at jeg har et valg. Jeg kan gøre noget andet, siger Lars Lundbye.

Han ser frem til det nye projekt.

- Projektet er smukt og enkelt. Det kan være med til at udvide min egen empati og forståelse, og forhåbentlig kan jeg være med til at udvide andres. På den måde kan jeg også rette min vrede og sorg et andet sted hen, siger Lars Lundby.

Inspiration fra Frankrig

Frankrig har de seneste år været hårdt ramt af terrorangreb, og her har man gode erfaringer med modellen, siger Anna Mee Allerslev.

- De unge er modtagelige. Det gør et kæmpe indtryk på dem, når terrorens ofre går i dialog og fortæller, hvad det har gjort ved dem.

Københavns Kommune støtter initiativet med en million kroner over de næste to år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.