Er Rasmus' drikkevand rent?: 250.000 kan drikke forurenet vand uden at vide det

Forurening lukker offentlige vandboringer på stribe. Ingen ved, hvordan det står til med de private boringer.

Rasmus Høpfner (Foto: (C) DR © (c) DR)

Den politiske opmærksomhed på forureningen af vores grundvand i øjeblikket er stor, og myndighederne lukker vandboringer på stribe, i takt med at analyser afslører rester af pesticider og kemikalier i undergrunden.

Alligevel besluttede den daværende regering og miljøminister Esben Lunde Larsen i 2017, at der ikke længere skulle føres kontrol med små private vandboringer. En beslutning der betyder, at myndighederne i dag ikke længere kan følge med i, hvordan drikkevandskvaliteten er hos op mod 400.000 danskere, der er selvforsynende med drikkevand.

- Det betyder jo, at vi i bund og grund ikke aner, hvad der er i vandet, siger professor på DTU Miljø, Hans-Jørgen Albrechtsen.

De manglende test af drikkevandet betyder, at myndighederne ikke har et fuldt opdateret billede af, hvor der er pesticider og andre skadelige stoffer i grundvandet, og man ved heller ikke om vandet har sundhedsmæssige konsekvenser for dem, der drikker det, lyder advarslen fra professoren.

- Hvis der er bakterier, kan det give akut sygdom, men det kan også være effekter, der slår igennem over mange år, hvis man drikker det her vand, siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

Vi aner ikke, hvad der er i vandet

Lidt uden for den lille by Havdrup i udkanten af Roskilde Kommune, bor Rasmus Høpfner med sin kone og tre af parrets børn.

De har, mens det var et krav, fået lavet lovpligtige analyser af deres vand, men ikke siden loven blev ændret i 2017.

- Vi er jo så vant til at få læst og påskrevet af kommunen. Så længe de ikke mener, vi skal kontrollere vores vand, så tænker man, at der ikke er noget galt, forklarer han.

Familien Høpfners vand er aldrig blevet undersøgt for pesticider og andre sprøjtemidler, men det store politiske fokus på rent drikkevand har sat gang i tanker om, hvorvidt der er forurenet vand i hanen:

- Det ville da være forfærdeligt, hvis man fandt ud af det, siger Rasmus Høpfner.

Forureningsproblem var kendt, da testkrav blev droppet

Walter Brüsch har i mange år været en af landets førende eksperter på drikkevandsområdet, og var i 2004 med til at udarbejde en af de få rapporter, der er lavet om de private vandforsyninger.

Dengang analyserede man vandet i 630 små private anlæg. En tredjedel overskred grænseværdierne for pesticider. Det tal kan sagtens være vokset markant siden.

- I stedet for at vi taler om, at grænseværdierne er overskredet i 35 procent af boringerne, så er vi måske oppe på over halvdelen eller mere, siger Walter Brusch.

Der findes i dag ikke et samlet overblik over tilstanden af drikkevandet i tusindvis af private vandforsyningsanlæg.

- Det kan sagtens være, at der i dag er 200-250.000 mennesker, der drikker forurenet vand uden at vide det, lyder vurderingen fra Walter Brüsch.

SF og Ø: Det private vand skal testes

En række af de politiske partier på Christiansborg har beskyttelse af grundvandet som en mærkesag, og både SF og Enhedslisten vil arbejde for, at også de små private vandboringer fremover bliver testet for både bakterier og pesticider.

- Vi skal have genindført en kontinuerlig test af de drikkevandsboringer, og det er klart, at det vil medføre en økonomisk udgift, som vi kan finde ved at hæve pesticidafgiften, siger Enhedslistens miljøordfører, Peder Hvelplund.

Enhedslisten vil nu rejse sagen over for miljøminister Lea Wermelin (S).

- Drikkevandsforsyningen er så basal en del af infrastrukturen, og der har samfundet selvfølgelig en forpligtelse til at sikre, at der er adgang til det for alle, siger Peder Hvelplund.

DR har spurgt Miljøminister Lea Wermelin, om der er behov for at ændre på test og overvågning af små private vandforsyninger. Ministeriet har svaret i en mail, at ministeren ikke har mulighed for at stille op til interview.

FacebookTwitter