Ernæringsekspert: Nogle gange er kage godt for dig

Vi har det forkerte fokus på vægttab, siger en ernæringsekspert, som opfordrer til at tænke mere selv.

- Vi skal være bedre til at tænke os om og vælge selv, når vi skal lave mad, siger ernæringseksperten Per Brændgaard. (Foto: Foto: Brent Hofacker © Scanpix)

Hvad må jeg spise, hvis jeg skal leve sundt?Det kan være svært at svare på. For vi bliver bombarderet med alle mulige kostråd i dagligdagen. Det ene øjeblik skal vi holde os fra såkaldte hvide fødevarer såsom pasta og kartofler, og det andet øjeblik er det stenaldermad, der er det nye sort.Men i virkeligheden skal vi bare tænke os om, siger Per Brændgaard, der er cand.scient. i human ernæring og leder af Center for bevidst Sundhed.- Det tager kun et sekund at vælge noget mad, som er sundere og lidt mere vægtvenligt, end det man plejer. Og på den måde kan man mere og mere bevæge sig mod en effektiv slankekurs. Man skal ikke gå på slankekur, for det virker faktisk fedende. Man skal gå på slankekurs, hvor man selv vælger og finder sin egen vej til at leve sundere, siger Per Brændgaard.Det tager kun et sekund at vælge noget mad, som er sundere og lidt mere vægtvenligt, end det man plejer. Og på den måde kan man mere og mere bevæge sig mod en effektiv slankekurs.Per Brændgaard, leder af Center for bevidst Sundhed.

Den rigtige indstillingDet at være slank er en mental indstilling, mener Per Brændgaard, som sammen med kokken Gry Sara Windelev har skrevet bogen 'Slank på ét sekund', som udkommer i dag.I hans øjne vil rigtige mange mennesker tabe sig, fordi de vil være lykkeligere, gladere, få et bedre parforhold, et bedre arbejdsliv og succes i tilværelsen i det hele taget. En usund tilgang, lyder det fra ernæringseksperten.- Overvægt er blevet gjort til årsagen til al verdens problemer, mens vægttab og den slanke krop er blevet gjort til idealet og løsningen på al verdens problemer, som reelt ikke har noget med overvægten at gøre. Og det tager kun et sekund at indse det, og så i stedet gå direkte efter lykken i stedet for kiloene på badevægten, lyder rådet fra ham.Det du har brug for er at holde op med at tro på alle mulige eksperter, der siger, du skal spise stenaldermad og alt muligt, der skifter som moden. Du skal turde at vælge selv.Per Brændgaard, leder af Center for bevidst Sundhed.

Det er dit eget valgI en hektisk hverdag tager det også kun et sekund at styre forbi slikhylderne i supermarkedet, og det kan også være ok nogle gange, siger Per Brændgaard.- Det er bare vigtigt at få bevidstheden i spil. Altså den almene menneskelige evne til at vågne op, slå automatpiloten fra og lige mærke efter. Hvad er egentlig rigtig godt for mig nu? Og nogle gange er det kage og andre gange er det gulerødder. Du ved det allerede godt. Det du har brug for er at holde op med at tro på alle mulige eksperter, der siger, du skal spise stenaldermad og alt muligt, der skifter som moden. Du skal turde at vælge selv, lyder opfordringen fra Per Brændgaard.Kort og godt, så gælder det om at spise 'almindelig mad', siger ernæringseksperten. Almindelig mad er de retter, som du spiser, når du ikke er på kur og tænker decideret på at spise sundt. Retterne kan nemlig godt gøres sundere ved at justere lidt på dem.- Og dermed vil man opleve det som almindelig mad, og på den måde kan det blive til en varig livsstilsændring, der fører til varigt vægttab, slutter Per Brændgaard.

Facebook
Twitter