Et år med ny metro - et år med støjklager: 'Jeg får trykken for brystet og hjertebanken'

Metroselskabet har modtaget 360 støjklager i løbet af det sidste år, ifølge nabonetværk.

Metroselskabet forklarer, at man fortsat arbejder på at nedbringe lydene fra metroen. (Collage: Mathias Jacobsen, Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

I dag er det præcis et år siden, den sidste og største metroudvidelse - Cityringen - kørte for første gang.

Selvom der nok er en del passagerer, kommuner, staten og Metroselskabet selv, som glæder sig over dagen, er der også en række naboer til metroen, som langt fra kipper med flaget.

En af dem er Xenia Lach-Nielsen, der bor over metroen ved Frederiksberg Allé.

Sammen med en række naboer til metroen er hun en del af nabonetværket "Nej til metrostøj".

I stuelejligheden kan hun høre metroen passere under stuen og soveværelset, og lyden af metroen giver hende en form for stress:

- Jeg føler simpelthen en trykken for brystet, jeg får hjertebanken, og jeg tænker bare: 'Jeg skal væk', siger Xenia Lach-Nielsen.

Ifølge nabonetværket "Nej til metrostøj" har 360 husstande i løbet af det seneste år sendt klager til Metroselskabet over støj i deres hjem.

Metroselskabet har tidligere slebet skinnerne, hvilket skulle give mindre larm fra togene. Det hjalp også i et stykke tid, men hen over sommeren er støjen ifølge naboerne taget til igen.

Xenia Lach-Nielsen kan stadig høre togene både i dagtimerne, om aftenen og natten, og selvom hun sover med ørepropper, er det ikke altid nok til at dæmpe larmen.

- Forleden blev jeg vækket og blev nødt til at putte en pude over hovedet og kunne stadig høre det hvert fjerde minut, fortæller Xenia Lach-Nielsen.

Metroselskabet: Arbejder på at nedbringe lyden

Metroselskabet forklarer, at man fortsat arbejder på at nedbringe lydene fra metroen:

- Det handler blandt andet om at finde ud af, hvordan man undgår, at togenes hjul begynder at larme, siger Louise Høst, der er direktør i Metroselskabet.

Louise Høst siger, at tiden nærmer sig til endnu en skinneslibning som del af det almindelige vedligehold.

Xenia Lach-Nielsen har noteret, hvor mange gange hun på én dag har hørt metroen. (Foto: Kasper Hartmann)

Nabonetværket vil mødes med Metroselskabets ejere Frederiksberg Kommune, Københavns Kommune og Transportministeriet for endegyldigt at få gjort noget ved støjen.

DR har spurgt Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune, hvad de vil gøre for at hjælpe naboerne af med støjen. Begge steder henvises der til Metroselskabet.

Og her lyder svaret, at man stadig arbejder på at få flere tog til at køre uden støj. Samtidig konstaterer Metroselskabet, at man kun ét sted har målt støj fra metrotog på Cityringen, der overstiger Miljøstyrelsens grænseværdier.

Støjklagerne er nu overgået til Ekspropriationskommissionen, så naboer kan få prøvet, om de har ret til erstatning. Men det er ikke målet, siger Xenia Lach-Nielsen.

- Vi er ikke interesserede i kompensation overhovedet. Det er slet ikke vores mål. Vi vil bare gerne have, at larmen stopper nu.

Facebook
Twitter