Få kommuner hædrer ikke veteraner på flagdag

Når veteraner i dag fejres på flagdagen, står kun ti af landets kommuner uden et officielt arrangement.

Siden 2009 har det officielle Danmark hædret danske udsendte, og med årene har flere og flere kommuner fulgt trop. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Mens langt de fleste kommuner i dag hejser Dannebrog for at hædre de danske veteraner, så har ti kommuner på landsplan valgt at stå uden for fejringen af flagdagen.

I hovedstadsområdet er det således kun Hørsholm og Lejre Kommune, der ikke har et arrangement for de hjemvendte danskere, der har været udsendt i international tjeneste.

Disse kommuner markerer ikke Flagdagen
  • Fanø
  • Hedensted
  • Hørsholm
  • Ikast-Brande
  • Langeland
  • Lejre
  • Lemvig
  • Læsø
  • Ringkøbing-Skjern
  • Samsø

Kilde: Folk&Sikkerhed, Danmarks største Forsvars-Beredskabs og Sikkerhedspolitiske organisation

Det er ærgerligt, at det stadig ikke er alle kommuner, der ønsker at markere dagen. Det mener Peter Michael Andersen, formand for organisationen Folk og Sikkerhed, som arbejder for at udbrede kendskabet til flagdagen.

- Det behøver ikke at være et kæmpestort og flot arrangement, men en markering og en anerkendelse fra kommunen, synes jeg ville være på sin plads, siger han.

Tilsammen huser Hørsholm og Lejre Kommuner 273 veteraner alene fra forsvaret.

Men ifølge Hørsholms borgmester Morten Slotved (K), skyldes kommunens fravalg af fejringen, at man tidligere har afholdt et officielt arrangement, hvor tilslutningen var meget lille.

- Vi havde under ti tilmeldte for nogle år siden, og inden vi afholdt arrangementet, meldte de fra, da de hellere ville til Ryvangen og være med der, skriver han i en mail til DR København.

Men det afskrækker ikke hans partifælle i Vallensbæk. Selvom Vallensbæk er dén kommune, der huser færrest veteraner i hovedstadsområdet, vil man nemlig markere dagen, lyder det fra borgmester Henrik Rasmussen (K).

Det handler nemlig ikke kun om at invitere veteranerne, men også om at lokke alle andre ind på rådhuset, siger han.

- Der synes jeg faktisk, at man som respektfuld borger, som ikke har været udsendt, bør anerkende deres indsats ved at sige tak på sådan en dag, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.