For få pædagoger: Ny forældrebevægelse kalder til demonstration mod normeringer

Foreløbigt er der indkaldt til demonstrationer i 34 byer i hele landet.

Marie Blønd - med datteren Isa Bella - går forrest i en ny forældrebevægelse, der vil have flere pædagoger ansat i daginstitutionerne. (Foto: © (privatfoto), DR / Privatfoto)

'Omsorg til vores børn nu' lyder sloganet for en forældrebevægelse, der på bare to uger har spredt sig til en lang række kommuner.

Forældrene kræver bedre normeringer i daginstitutionerne og har via Facebook indkaldt til fælles demonstration lørdag den 6. april.

- Vi vil råbe politikerne på Christiansborg op og kræve flere pædagoger til vores børn. Vi skal rette op på det omsorgssvigt, der sker i daginstitutionerne dagligt, siger en af initiativtagerne, Marie Blønd fra København.

Det er blandt andet den seneste mediedækning af presset i daginstitutionerne og et netop nedstemt forslag om minimumsnormeringer i daginstitutionerne i midten af marts, der har fået bægeret til at flyde over, peger Marie Blønd på.

- Vi vil have omsorg til vores børn nu, for det får de ikke nok af. Selvfølgelig er det forskelligt fra institution til institution, og pædagogerne gør et fantastisk arbejde. Der er bare ikke nok af dem, siger hun.

KL: Godt med demonstration

Hos Kommunernes Landsforening (KL) bakker man op om den nye bevægelses planlagte demonstrationer og særligt forældrenes krav om flere penge til kommunerne.

- Det er et krav, vi selv har tænkt os at fremføre, når vi skal til økonomiforhandling med regeringen her om et par måneder, siger Thomas Gyldal Petersen, formand for Børne- og undervisningsudvalget i KL og borgmester i Herlev Kommune (S).

Han bakker dog ikke op om minimumsnormeringer, som forældrene også kæmper for - hvis ikke der følger penge med, siger Thomas Gyldal Petersen.

- En minimumsnormering er en teknisk løsning, og hvis ikke den følges af penge, er det bare et budskab til kommunerne om at finde en løsning inden for den ramme, der i forvejen er for snæver, siger han og fortsætter:

- Så skal pengene findes et andet sted, og det er for eksempel de ældre eller folkeskolen, det vil gå ud over, siger han.

Venstre: Demo kommer ikke til at ændre noget

Hos Venstre var man med til at stemme forslaget om minimumsnormeringer ned i Folketinget.

Og det kommer demonstrationerne ikke til at ændre på, mener børneordfører Anni Matthiesen (V).

For det er vigtigt, at hver enkel daginstitution kan planlægge, som de vil lokalt.

- Vi er simpelthen nervøse for, at vi kommer til at proppe en bestemt model ned i halsen på alle. For så risikerer vi i stedet at bruge endnu mere tid på bureaukrati og regler.

Og til spørgsmålet om kommunerne får flere penge til børneområdet, siger hun:

- Det overrasker mig ikke, at kommunerne gerne vil have flere penge, men det er klart, at den kamp står mellem KL og finansministeren på den anden side, siger hun og henviser til de årlige økonomiforhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og regeringen, som begynder om et par måneder.