Flere kommuner bruger konfliktmægling, når byens bøller har været for hårde ved den lokale købmands skilte eller har lavet graffiti på busskuret.
I Hillerød er konfliktmægling flittigt brugt, og i byen Skævinge er Facebook blevet et værktøj til at komme i kontakt med bøllerne:
Når der har været en episode med hærværk, så efterlyser Søren Jensen, der er klubkoordinator og ungemægler i ungdomsklubben Skævinge, på Facebook de, der har udøvet hærværk. Og de unge svarer på efterspørgslen.
- I stedet for at vi kaster konsekvenser på banen, så vil vi gerne snakke om det og løse konflikterne lokalt, siger han.
Bøllerne bliver ambassadør for den gode stemning- De unge kan godt se, hvad der sker, hvis det bliver politianmeldt, for så har de en sag om hærværk, siger Søren Jensen.
Derfor vil de unge hellere være med i en mægling med ejeren af det, de har ødelagt, forklarer han.
- De unge føler det typisk ret ydmygende at sidde og snakke med nogle andre, men efterfølgende er de med til at være ambassadør for den gode stemning, siger Søren Jensen.
Det er særligt flovt for de unge bøller, når de kender dem, de skal mægle med og det gør de ofte, fordi de kommer fra samme område, forklarer han.
Søren Jensen fortæller, at mæglingen er blevet så populær, at de unge nogle gange selv ringer og indrømmer, at de har ødelagt noget.
Ungemægler: Et godt samarbejde i byen er vigtigDet seneste eksempel i Skævinge var en episode i sidste uge, hvor nogle unge på vej hjem fra en fest havde ødelagdt fodboldklubbens bænke.
Sammen med formanden for fodboldklubben efterlyste de på byens Facebookgruppe dem, der havde ødelagt bænkene. De unge svarede og indvilgede i en mægling, som er frivillig og anonym.
- Det kan fungere, fordi vi har et godt samarbejde med skole, SSP, forældre og forening- og erhvervsliv i Skævinge, siger Søren Jensen.