Facebookgruppe fik hundredvis af frivillige til at søge efter Dorte

50.000 følger gruppe, der efterlyser - og eftersøger - forsvundne personer.

Flere hundrede frivillige ledte i dag efter den forsvundne Dorte Larsen fra Amager. Hun forlod sit hjem 29. december, og politiets eftersøgning har indtil videre ikke ført til noget.

Facebookgruppen 'Forsvundne personer' har fået flere end 50.000 medlemmer, siden den blev oprettet i 2015, og via gruppen samledes frivillige i dag for at lede efter spor fra den 45-årige kvinde.

- Jeg har en god følelse, når jeg har hjulpet til, lyder det fra en af de fremmødte Anja Meier.

Men at så mange frivillige var mødt op for at hjælpe med at lede efter Dorte, er faktisk ikke overraskende. Der er nemlig en større og større tendens til, at grupper som denne samler frivillige via Facebook. Det siger digital rådgiver Astrid Haug.

- Vi bruger rigtigt meget tid i Danmark på Facebook, og så er det jo rigtigt godt, at man kan bidrage med noget, i dette tilfælde med at hjælpe med at finde nogle mennesker, der er forsvundet, siger Astrid Haug.

- Vi vil i bund og grund gerne hjælpe hinanden, så der er også et element af næstekærlighed i det her. Der sidder en familie er sted og mangler et familiemedlem, og så tænker folk, at hvis jeg kan gøre en forskel ved at give et like eller dele, så koster det ikke mig noget, siger hun.

- Og så ser vi så, at denne her gruppe også går ud i det fysiske rum. Det er udtryk for, at man tager en onlinemobilisering og bringer den ud i den virkelige verden, siger Astrid Haug.

Resultatet af lørdagens eftersøgning var dog sparsom. Opslaget på Facebook lød efterfølgende:

Opdatering den 6/1 kl 18.30. Eftersøgningen gav desværre ikke noget nyt. Sidste spor er stadig Gemmas Alle den 29/12 kl ca 10.30. Tak til alle jer der mødte op, som deler opslag, sponserer eller på anden måde hjælper.

Men iveren efter at hjælpe kan også skabe problemer. I forbindelse med eftersøgningen af den dræbte Emilie Meng i 2016 kammede den over. Dengang var der en person, som engagerede sig så meget i eftersøgningen, at hun aflyttede sin nabo. Og det fik politiet til at mane til besindighed.

- Man risikerer at bryde loven. Der er skarpe regler for privatlivets fred og regler om, hvad man kan og må som privat borger, sagde politiinspektør Kim Kliver dengang.

Frivillige Anja Meier bliver dog ikke afskrækket af advarslen.

- Hvis en af mine nærmeste forsvandt, så ville jeg meget gerne have hjælp til at søge bredere, end politiet gør.

- Så længe der er håb, er der noget forude, og det er det, vi får energi af, siger Anja Meier.

Dagens eftersøgning resulterede ikke i nye spor efter Dorte Larsen. Så gruppen af frivillige regner med at skulle lede efter den forsvundne kvinde igen, så snart de har fået lavet en aftale med politiet.

Facebook
Twitter