Færre børn skal unødigt på hospitalet: Akuttelefonen 1813 tester video-visitationer

Nye metoder tages i brug efter kritik af alt for travle børneafdelinger i Region Hovedstaden.

Video-visitationer og flere samtaler med akuttelefonen 1813 skal få færre forældre til at sidde i venteværelset. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Video-visitationer og flere samtaler med akuttelefonen 1813 skal få færre forældre til at sidde i venteværelset.

De seneste måneder har 1813 testet en ordning, hvor nogle forældre modtager et ekstra opkald, frem for at barnet bliver tjekket på akutmodtagelsen. Personalet giver gode råd og følger så op et par timer senere for at se, om barnet har fået det bedre.

Samtidig vil man teste video-visitationer, når forældrene ringer til 1813. I dag er det kun muligt at sende et billede.

Målet for begge tiltag er, at flere syge børn skal blive hjemme i sengen, frem for at skulle have en unødig tur på hospitalet, fortæller Sophie Hæstorp Andersen, formand i Region Hovedstaden (S):

- Det handler om, at børnene kan være trygge og blive derhjemme og være syge sammen med deres forældre, men også at vi som forældre kan være trygge ved, at vi ikke behøver at tage på sygehuset for at få råd og vejledning.

Børn skal ikke på hospitalet for at få Panodiler

Initiativerne kommer, efter at flere børnelæger på hovedstadens hospitaler har råbt op om, at arbejdspresset er for stort, og at det vil betyde fejl.

Morten Schrøder, der er børnelæge på Rigshospitalet, gik i marts 2018 viralt med et Facebook-opslag, hvor han efter en 19 timer lang vagt gjorde det klart, at travlheden på regionens hospitaler kommer til at koste børneliv. Samme måned døde en to-årig pige på Hvidovre Hospital på grund af en fejl, der blandt andet skyldtes fejlkommunikation og travlhed hos personalet.

Derfor hilser Juri Lindy Pedersen, overlæge på børneafdelingen på netop Hvidovre Hospital, initiativerne velkomne.

En af de situationer, der sagtens kan klares over telefonen, hvis der er video på, er ordinering af hovedpinepiller.

- Vi kan undgå den situation, at 1813 blot for en sikkerheds skyld vælger, at det er lægen inde på hospitalet, der skal vurdere, om et barn må få Panodil eller ej.

Han mener allerede, at forsøget med at ringe forældrene op i stedet for at sende dem på hospitalet har været en succes. Han mærker i hvert fald en forskel i travlheden, fra man satte forsøget i gang til nu.

Sophie Hæstorp Andersen er klar til at udvide videoopkaldene til også at gælde for voksne patienter, hvis forsøgsordningen viser sig at være en succes:

- Vi vil hele tiden gerne være på forkant med, hvad borgerne efterspørger. Og i takt med, at vi allesammen er på Facetime og Skype, så skal vi selvfølgelig også rykke os på akutområdet, siger hun.

Facebook
Twitter