Færre elever og lærere møder ind til knuste ruder og tømte it-lokaler

Antallet af anmeldte indbrud i offentlige bygninger er faldet markant.

Antallet af indbrud imod offentlige bygninger er siden 2013 faldet til tæt på en tredjedel. (Foto: Anders Debel hansen © Scanpix)

Knuste ruder og tømte undervisningslokaler. For få år siden var det et syn, som skoleleder Finn Drabe fra Endrupskolen i Fredensborg Kommune jævnligt mødte.

- Sidste gang vi havde indbrud, fik vi stjålet en masse nyindkøbte iPads. De var ellers låst inde i et sikret lokale, men det var åbentbart ikke nok, fortæller skolelederen.

Stort fald i indbrud mod offentlige bygninger

I 2013 blev der i hovedstadsområdet begået 577 indbrud imod skoler. Sidste år var antallet af indbrud faldet til 331.

557 gange blev der i 2013 begået indbrud imod børnehaver, vuggestuer og fritidshjem i hovedstadsområdet. Sidste år hed tallet 136.

I 2013 blev der begået 402 indbrud imod plejehjem og andre institutioner i hovedstadsområdet. Sidste år var tallet faldet til 139.

Kilde: Danmarks Statistik

Men der er blevet meget længere mellem indbrudene på Endrupskolen. Faktisk er antallet af indbrud på folkeskoler, plejehjem, børnehaver og andre offentlige bygninger faldet markant de seneste år i Region Hovedstaden. Det viser tal fra Danmarks Statistik og politikredsene i hovedstadsområdet.

Et øget fokus på gerningsstedet

Hos Københavns Politi vurderer Dannie Rise, der er politiinspektør og leder af afdelingen for lokal efterforskning, at der er to væsentlige årsager til, at skolerne får færre besøg af indbrudstyve; man er blevet bedre til at sikre bygningerne, og at politiet haft et øget fokus på at undersøge gerningsstedet og sætte en stopper for, at de kriminelle begår indbrud gang på gang.

Hvis de kriminelle kan se, at der er andre steder, hvor risikoen måske er mindre og fortjenesten er større, så kan man forestille sig, at de søger derover.

Dannie Rise, politiinspektør

- Hvis de kriminelle kan se, at der er andre steder, hvor risikoen måske er mindre og fortjenesten er større, så kan man forestille sig, at de søger derover. Det kan være økonomisk bedrageri på nettet, hvor man køber fra stjålne kort, og køber nogle effekter, som man før gik ud og stjal, forklarer Dannie Rise.

Mekaniske sikring og nye låse

I Fredensborg Kommune er Endrupskolen langt fra alene. Antallet af indbrud begået på kommunens skoler er nemlig reduceret fra 21 indbrud i 2013 til blot fire sidste år. Og det kommer ikke bag på Mads Toftegaard, der er kommunens direktør for skoler og ejendomme.

- Vi har fået bedre mekanisk sikring, udskiftet vores låsesystemer og fået bedre og mere følsomme alarmer. Og så har vores risikomanager været meget aktiv i forhold til at fortælle skoleledere og daginstitutionsledere, hvordan man forebygger mod indbrud. Indsatsen har betydet, at vi har set et meget stort fald i antallet af indbrud, siger Mads Toftegaard.

Og færre indbrud kommer elever og lærere til gavn. Det betyder nemlig, at den undervisning, som er bygget op om digitale værktøjer, ikke længere afbrydes midt i længere projekter, eller at skemaet på selve dagen bliver forstyrret.

- Hvis du møder ind til et klasselokale, hvor vinduet er slået ind, og der ligger glasskår overalt, så går der lige et stykke tid, før der bliver ryddet op, siger Mads Toftegaard.

Ramte elevernes dagligdag

På Endrupskolen er skoleleder Finn Drabe ikke overraskende glad for udviklingen. For når iPads og computere med undervisningsmateriale og elevernes gemte projekter bliver stjålet, forsinker det den planlagte undervisning.

- Vi har jo meget fokus på at have digitalisering med ind i undervisning, hvor vi blandt andet øver tal og bogstaver og producerer film. De forløb bliver udskudt. Og det tager jo noget tid at få bestilt nye materialer hjem igen, forklarer Finn Drabe.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.