Færre penge til slidte lejligheder vil ramme København hårdt

Hvis regeringen dropper penge til byfornyelse, vil det have konsekvenser for tusindvis af nedslidte boliger i København, lyder kritikken fra både borgmester og ekspert.

Et kig ind i baggården Enghavevej 10 på Vesterbro, hvor det stadig ligner gamle dage inden byfornyelse og gentrificering. (Foto: Torben Huss © Torben Huss)

Manglende toiletter, nedslidte baggårde og kolde lejligheder.

Der er stadig brug for byfornyelse i Hovedstaden, og derfor langer Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) nu ud efter regeringens planer om at droppe tilskuddet til byfornyelse i 2018 og 2019.

Tilskuddet er gået til at trække gamle, slidte lejligheder op i kvalitet, men regeringen lægger nu ifølge Jyllands-Posten op til, at finansieringen til en forstærket kamp mod bandekriminalitet og en jobpræmie-pulje skal hentes i byfornyelsespuljen.

Men det er en helt forkert prioritering, mener Morten Kabell.

- København har nogle meget store behov, som en manglende byfornyelse vil ramme hårdt, og det er helt grotesk at sløjfe midlerne, siger borgmesteren.

Ifølge Københavns Kommune manglede cirka 21.000 lejligheder sidste år bad, mens 3.200 lejligheder ikke havde toilet.

Morten Kabell bliver bakket op af Jesper Ole Jensen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut.

- Selvom vi har lavet byfornyelse i mange år, så er der stadig en stor mængde utilstrækkelige boliger i København, så der er bestemt stadig behov for en byfornyelse, siger han.

Jesper Ole Jensen mener, at det kan blive en dårlig investering, hvis regeringen får held med at droppe byfornyelsen.

- For hver gang man investerer en offentlig krone, så kommer der tre en halv krone tilbage i private investeringer, så det viser sig at være en god investering for det offentlige at putte penge i byfornyelse, siger han.

På Hans Egedes Vej i København bliver der lige nu områdefornyet, og her har byfornyelsemidlerne haft stor betydning, siger beboer og formand Christine Hammer.

- Os, der bor her, er jo fattige. Vi har ikke råd til et bad selv. Hvis Nørrebro var en kommune, ville vi være landets fattigste kommune, siger hun.

Det har i dag ikke været muligt at få et svar fra regeringen.

Facebook
Twitter