Far tager ansvar: Markant flere enlige fædre

Fra 2014 til 2019 er antallet af enlige fædre steget med ni procent.

Mikael Køppen Mieritz har været alene med sine to børn i tre år. (Foto: (privatfoto) © DR Privatfoto)

Den klassiske familiekonstellation med "mor, far og børn" er langt fra den eneste opskrift på, hvordan vi lever i dagens Danmark.

Flere og flere familier består nemlig kun af én forælder. Og særligt de enlige fædre bliver der flere af.

Siden 2014 er antallet af enlige fædre steget med ni procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

En af dem, som klarer alle de huslige pligter, smører børnenes madpakker og tager alene til forældremøder, er Mikael Køppen Mieritz, der er far til to børn og har været alene med dem i tre år. Og han forstår godt, hvorfor andelen af enlige fædre stiger.

- Der har været et større fokus på, at fædrene er ligeså gode til at tage sig af børnene, som mødrene er, siger han.

Trods udviklingen mener Mikael Køppen Mieritz fortsat, at der bliver set forskelligt på enlige fædre og enlige mødre.

- Jeg oplever, at jeg skal præstere lidt mere, end hvis jeg var alene-"mor", og når jeg snakker med det offentlige, føler jeg, at jeg bliver set på med andre øjne, fortæller han.

Det øgede antal af enlige fædre glæder Jesper Lohse, der er landsformand i Foreningen Far.

- Det er positivt både for børn, mænd og kvinder, at der er flere fædre, som gerne vil tage ansvar, og som gerne vil være en del af børnenes liv, siger han og fortsætter:

- Det er muligt i dag som far at sige 'jeg elsker mit barn, jeg vil godt være der, det er en vigtig del af mit liv', og det har det historisk ikke altid været. Det er blevet mere almindeligt at tale om den kærlighed, man har til sine børn.

Eneforsørgeren er ikke stigmatiseret som før

Selvom der tidligere har været stort fokus på enlige mødre, så kommer stigningen i den enlige far-rolle ikke bag på prof. emeritus og børne- og familieforsker fra Aarhus Universitet, Per Schultz Jørgensen.

- Det er helt oplagt, at det er lettere at være enlig far i dag, fordi den enkelte har ret til at vælge sit liv, som det nu passer en bedst. Og herunder er den nye far-rolle kommet langt stærkere på banen.

Ifølge Per Schultz Jørgensen er danskerne også blevet mere accepterende med hensyn til måden, vi lever vores liv på, og vi er tolerante over for de mange nye familiekonstellationer, som ses rundt om i landet.

- Det hænger sammen med, at vi har fået en ny familie. I dag har vi en langt mere ligelig fordelt familie, hvor far og mor begge er på arbejde, begge har uddannelse og begge tager sig af børnene, siger han.

Selvom livet som enlig far kan være hårdt, så er det blevet nemmere for Mikael Køppen Mieritz, og han mærker en større åbenhed fra sine venner, når han siger, at han er enlig far.

- Der er andre i min omgangskreds, som for eksempel har to mødre, og det bliver der ikke set skævt til. Så samfundet er klart blevet mere accepterende over for forskellige former for familier og forældrekonstellationer. Vi er på vej den rigtige vej, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk