Farlig fiskeorm på fremmarch

Torskeormen er kommet til Østersøen, hvor den findes i en del fisk. I værste fald kan den kravle ud i menneskers mave og videre ud i kroppen.

Flere og flere torsk fra Østersøen er inficeret med torskeorm. Det er derfor vigtigt at tilberede fisken ordentligt, inden man spiser den.

En fiskeorm, der kan være farlig for mennesker, har ædt sig ind i fiskene i Østersøen.

Tidligere var vi fri for torskeormen på disse breddegrader, men de seneste år er den dukket op i flere og flere fisk, særligt i torsk - som navnet antyder.

Ormene er kommet hertil med gråsælerne, som spreder dem via deres afføring, oplyser Videnskab.dk.

Betændelse i maven

Når mennesker så spiser en inficeret fisk, kan ormen i værste fald kravle ud i maven og derfra videre ud i kroppen.

Det er vigtigt, man er opmærksom på, at ormen kan skade os, fortæller professor Kurt Buchmann, der leder Dansk Fiske-immunologisk Forskningscenter.

- Når ormene gennemtrænger mavevæg eller tarmvæg, bliver der fremkaldt en betændelsestilstand, der kan gøre meget ondt. Hvis man bliver inficeret, kan man tage et ormemiddel, der får bugt med ormene, siger han.

Forebyg ormeangreb

Der er dog også noget man kan gøre for at forebygge, at det lille kryb kommer ind under huden. Det er nogle velkendte men effektive kneb, fortæller Kurt Buchmann.

Først og fremmest handler det om at varme fisk godt igennem, før man spiser dem.

- Og hvis man er helt vild med at spise de eksotiske fiskeretter med rå fisk, kan man godt gøre det. Man skal blot have frosset fisken ned til minus 20 grader i mindst 24 timer, inden man spiser den rå, siger Kurt Buchmann.

Facebook
Twitter