Firedobling af børn, der kommer tidligere i børnehave: 'Økonomien spiller en stor rolle'

Mange kommuner lader børn starte i børnehave, før de er fyldt tre år.

Tendensen bekymrer flere børneeksperter, der mener, at den tidlige start går ud over børnenes udvikling. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Flere børn i Danmark kommer i børnehave, inden de er tre år.

I dag lader 48 af landets kommuner deres børn begynde i børnehave, før deres treårs fødselsdag. En udvikling, som ellers går stik imod eksperters anbefaling.

Det er en firedobling siden 2008, hvor det kun var tilfældet i 12 kommuner, viser en rapport, som analyseinstituttet Bureau 2000 har lavet for fagforeningen FOA.

Forklaringen skal blandt andet findes i de kommunale budgetter, lyder det fra Lasse Hønge Flarup, chefanalytiker i VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Økonomien spiller en stor rolle, og udviklingen er et udtryk for, at kommunerne kan spare penge, fordi det er billigere at have børn i børnehave end i vuggestue, siger han.

Der er derfor betydelige summer at spare ved at lade vuggestuebørn komme tidligere i børnehave.

Netop det spillede også en rolle, da politikerne i Solrød kommune i 2015 besluttede at sætte børnehavealderen ned til to år og ti måneder.

- Det var økonomi og et budget, der skulle gå op i en højere enhed, så det var derfor, vi gjorde det, siger Kim Sunesen (V), der er formand for Familie og Uddannelsesudvalget i Solrød Kommune.

- Vi tænkte naturligvis, at det var noget, der kunne gennemføres uden de store konsekvenser for børnene, og det var også et værktøj, som rigtig mange kommuner brugte på det tidspunkt, fortæller han.

Som en del af indførelsen afsatte kommunen en pulje på 200.000 kroner, som skulle bruges til de børn, der havde brug for at blive længere i vuggestuen.

I tiden efter børnehavealderen blev sat ned, mødte kommunen dog kritik fra daginstitutionsledere og forældrebestyrelser. Det har i år fået kommunen til at hæve puljen til 500.000 kroner.

- Der er ikke nogen børn, der skal komme i klemme i den her ordning, og så er det også en udstrakt hånd til de forældre, som har været meget bekymrede over det, siger Kim Sunesen (V).

'En periode med meget gråd'

Det er ikke første gang, DR sætter fokus på børn, der starter tidligt i børnehave. For tre uger siden fortalte Nina Boe Wille fra Albertslund og tre andre forældre om deres erfaringer med tidlig børnehavestart, som var en hård tid for børnene.

Nina Boe Willes datter Freya kom i børnehave, da hun var to et halvt år og havde en rigtig svær børnehavestart.

Nina Boe Wille og datteren Freya. Hun går i dag stadig i børnehaven og trives godt. (Foto: PRIVATFOTO © (c) privatfoto)

- Det var en periode med meget gråd. Hun var ekstremt ked af det og blev ved med at bede om at komme ned i vuggestuen. Det tog mange måneder, før jeg kunne aflevere hende, uden at hun var ked af det, husker Nina Boe Wille, der forsøgte at skåne datteren ved at give hende korte dage og hente hende tidligt.

Når hun ser tilbage, ville hun ønske, at datteren kunne være blevet i vuggestuen, indtil hun var større.

- Det var virkelig en hård børnehavestart og nogle utrygge måneder. Jeg synes, at man placerede både børnene, forældrene og pædagogerne i en meget presset situation, siger hun.

Både forældreorganisationer og børneeksperter advarer mod den tidlige start, som de mener, kan skade barnets udvikling.

Det gælder blandt andet professor fra Aalborg universitet Charlotte Ringsmose, der forsker i dagtilbud.

Hun vil aldrig anbefale en børnehavestart, inden barnet bliver tre, fordi den tidlige start kan skade børnenes udvikling, siger hun.

- Et barn, som kommer for tidligt i børnehave, går glip af nogle udviklingsmuligheder, det ellers ville have haft i vuggestuen. Man har nogle helt andre forventninger til børn, der er i børnehaven, og det kan et barn under tre år sjældent leve op til, siger Charlotte Ringsmose.

KL: Ikke en spareøvelse

I Kommunernes landsforening har man ingen retningslinjer for, hvor tidligt et barn kan starte i børnehave. Men Peter Pannula Toft, kontorchef for Børn, Unge og Folkeskole i KL, afviser forklaringen om, at det drejer sig om økonomi, når kommunerne sætter alderen ned.

- Det er ikke det billede, jeg kan genkende derude, og jeg synes, det er drønærgerligt, at det altid er det argument, der bliver trukket op af hatten, siger han og fortsætter:

- Jeg synes i virkeligheden, det er urimeligt over for det stærke pædagogiske arbejde, der foregår ude i kommunerne og daginstitutionerne hver eneste dag, siger Peter Pannula Toft.

Hos FOA, der blandt andet repræsenterer pædagoger, pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter, peger man ellers netop på, at økonomien er en af grundene til, at børnene flyttes op i børnehave.

I FOA er vi bekymrede for, at det er det økonomiske aspekt, der gør, at man vælger den strategi, frem for at man tager udgangspunkt i det enkelte barn, siger formand for den pædagogiske sektor i FOA Kim Henriksen.

Han håber, at politikerne på Christiansborg vil gribe ind med en lov, der sætter en stopper for den tidlige børnehavestart.

Både SF, Enhedslisten og Radikale Venstre bakker op om en lov om, at børn ikke må begynde i børnehave, inden de bliver tre år. I regeringspartiet Socialdemokratiet er man mere tilbageholdende og ønsker ikke en lov på området.

Lasse Hønge Flarup fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd tror dog, at vi i fremtiden vil se endnu flere kommuner, der vælger den tidlige børnehavestart for at spare penge.

- Flere analyser viser en klar tendens til, at færre og færre kommuner har overgange, når barnet fylder tre år, og det er sandsynligt, at den tendens vil fortsætte, siger Lasse Hønge Flarup.